Vijf dingen die je moet weten over The Secret Life of Walter Mitty

Fox

Fox

1. De film is gebaseerd op een kortverhaal

The Secret Life of Walter Mitty is een kortverhaal dat voor het eerst verscheen in 1939 in The New Yorker, geschreven door James Thurbers. Het verhaal draait om een eenvoudige man, die niet zo gelukkig getrouwd is, die over straat loopt en zich voorstelt als een soldaat, een dokter, een held, kortom, alles wat hij niet is maar wel graag wil zijn.
Ben Stiller (Zoolander, Tropic Thunder) regisseerde de bewerking van dit verhaal en speelde de hoofdrol in zijn film. Zelfde Walter, maar deze keer is het een journalist die indruk wil maken op een vrouw op zijn werk. Hij fantaseert erop los en probeert haar aandacht te trekken. Hij trekt er zelfs voor naar IJsland op zoek naar een foto van een bekende fotograaf (Sean Penn). Een Hollywoodupdate van een oude klassieker dus, met wat romantisch gedoe erbij om het toegankelijk te maken.

2. Walter Mitty is een begrip

Fox

In de Engelse taal wordt het Walter Mitty-syndroom vaak gebruikt om iemand te beschrijven die in een fantasiewereld leeft en niet zo veel bereikt in het echte leven. ‘Mittyesque’ is bijvoorbeeld zo’n woord. In 2003 verontschuldigde een kabinetslid van Brits ex-premier Tony Blair zich in de media. Hij had de pas overleden wapenexpert David Kelly een ‘Walter Mitty character’ genoemd. Zo duiken er af en toe wel voorbeelden op van geletterde mensen die hun geletterd zijn willen benadrukken met een literaire referentie als belediging.
Een ‘Walt’ is ook een term die je in het Britse leger terug vindt. Het is slang voor een rekruut die aspiraties heeft om een goeie soldaat te worden, maar niet over de juiste kwaliteiten beschikt.
Ook in de popcultuur durft Walter Mitty wel eens opduiken. In Ian Dury’s hit Sex and drugs en Rock ’n Roll bijvoorbeeld. Hoewel Walter Mitty bij ons dus nog vrij onbekend is, weten ze aan de andere kant van de oceaan al jaren wat ‘een Walter Mitty’tje doen’ wil zeggen.

3. Ben Stiller was niet de eerste die het project op zich nam

Deze film werd al een tijdje gepland met telkens de grootste sterren van het moment. Het was al één keer succesvol verfilmd, in een versie van 1947 met Danny Kaye. Daarna dook het project terug op in de jaren ’90, met Jim Carrey aan boord en Ron Howard in de regiestoel. Toen het script te lang op zich liet wachten, ging Howard verder en maakte onder andere How the Grinch stole Christmas met Carrey. Na Howard wilde zelfs Steven Spielberg de film maken met Jim Carrey, maar ook dat ging dus niet door. Daarna kwamen telkens de bekendste comedy-acteurs van die tijd bij het project. Eerst Owen Wilson, die later om creatieve redenen ermee stopte. Daarna was het de beurt aan Mike Myers (Shrek, Wayne’s World), maar dat werd afgelast na de tegenvallende cijfers van The Love Guru. De volgende in de rij was Sacha Baron Cohen (Borat, Bruno), maar die verdween van de lijst toen Gore Verbinski de film ging regisseren. En toen kwam Ben Stiller dus.

4. Er werden een paar fantasieën uit de film gelaten

Fox

The Secret Life of Walter Mitty is een film die erg focust op special effects. Na de originele versie uit 1947 was het wel eens tijd om de huidige technologie op dit bekende verhaal los te laten. Maar zoiets kost natuurlijk geld. Daarom konden ook niet alle fantasiescènes uit het script uitgevoerd worden. Zo was er een amoureuze scène aan een fontein met Walter Mitty’s love interest, gespeeld door Kirsten Wiig (Despicable Me), die geschrapt is. De scène had moeten onderbroken worden door een groep ruiters die rechtstreeks uit Lawrence of Arabia lijkt te komen om de boel te verstoren en de vrouw mee te nemen, waarna Walter in actie schiet en de boel redt. Maar dat bleek niet zo budgetvriendelijk te zijn.

5. Ben Stiller deed zijn eigen stunts

Je zou het misschien niet denken als je al zijn films ziet, maar Ben Stiller is een perfectionist die weet wat hij wil. Hij is ook een controlefreak die graag dingen tot in de puntjes uit werkt. En dus ook het liefst van al zijn eigen stunts doet. Wat best wel opvallend is in The Secret Life of Walter Mitty, een film die redelijk bol staat van de special effects. Walter Mitty die van een heuvel af rijdt met een skateboard bijvoorbeeld. Dat deed Stiller in de meeste scènes zelf. Ook de scène waarin hij in de zee springt is niet door een stuntman gedaan. Het was dan nog op locatie gefilmd in Groenland, omringd door een ijskoude Noordzee. De eerste filmkritieken zijn dan wel niet zo lovend en Ben Stiller stijgt zelden boven de middelmaat uit, maar hij blijft toch wel telkens verrassen. En dat maakt het sowieso entertainend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.