We kochten vijf dierentuinen

Fox

Filmbeesten staan garant voor het opwekken van een hele resem sterke emoties. Wanneer ze iets schattigs doen valt de helft van het vrouwelijk publiek in zwijm, als ze beginnen praten levert dat heel wat schaterlachjes op bij kleine kinderen en gaat er eentje dood dan worden de zakdoekjes en masse bovengehaald. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wilde dieren die voor heel wat spannende momenten kunnen zorgen. Aangezien dieren vaak voor iedereen wat wils bieden vormen ze onder andere het ideale ingrediënt voor menig familiefilm. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er al heel wat films over dierentuinen de cinemazalen hebben getrotseerd. Ter gelegenheid van de release van We Bought a Zoo zetten we vijf dierentuinfilms op een rijtje. Wees gerust jongens, een special over Scarlett Johansson hebben we ook, en wel hierzo!

Sony Pictures

Zookeeper (2011)

Acteur Kevin James lijkt niet bepaald gemaakt te zijn uit hoofdrolmateriaal. Na de desastreuze komedie Mall Cop kregen we de twijfelachtige eer om hem in de huid te zien kruipen van een vriendelijke, jongensachtige zoo-onderhouder die op relationeel vlak niet bepaald een held is. Zoals dat wel vaker gebeurt in dergelijke films hebben de dieren zoveel medelijden met hem dat ze bereid zijn te onthullen dat ze kunnen praten om hem ter hulp te schieten. Het resultaat is een licht verteerbare romantische komedie die dankzij de voorspelbare verhaallijn en vele goedkope grappen enkel de allerjongsten en hun ouders zal kunnen bekoren.

 

United International Pictures

Fierce Creatures (1997)

In deze rasechte Engelse komedie, de spirituele opvolger van het succesvolle A Fish Called Wanda, wordt een falende zoo opgekocht door een wrede zakenman. De nieuwe manager (John Cleese) wil het tij doen keren door enkel de wilde, kwaadaardige dieren te behouden. De sluwe zoon van de zakenman en diens partner in crime (Jamie Lee Curtis) nemen uiteindelijk het beheer over en maken er een potje van. Het is aan de leider van de zoo-onderhouders (Michael Palin) om de belangen van de dieren te verdedigen. Een ietwat oversentimentele film die dankzij het faliekant aflopen van vele gemene plannetjes en de uitvergrote personages toch nog iets of wat humoristisch uit de hoek kan komen. Toch zijn er uiteraard veel betere films als je de twee Monty Pythons (John Cleese en Michael Palin) aan het werk wil zien.

Universal

Madagascar (2005)

Het feit dat het liedje ‘I like to move it’ nog steeds opgesloten zit in het hoofd van ondergetekende heeft hij te danken aan Madagascar, een razend populaire animatiefilm die binnenkort al aan zijn derde opvolger toe is. Het concept van deeltje één was dan ook veelbelovend origineel: een resem dieren uit de New Yorkse zoo vragen zich af hoe het leven in de wilde natuur eraan toe gaat. Ze voegen de daad bij het woord en ontsnappen richting het tropische Madagascar, waar ze al snel ontdekken dat het leven er niet zo luilekker is als ze verwacht hadden… Een snelle, kleurrijke en grappige film voor het hele gezin, maar niet bepaald een hoogvlieger in vergelijking met de meeste films die uit de stal van Pixar of Disney komen. Het is wel de enige film in dit lijstje waar de dieren effectief ook de hoofdpersonages vertolken.

Paramount

Murders in the Zoo (1933)

We maken even een serieuze sprong in de tijd en komen terecht in 1933, toen films nog zwart-wit waren en gerust slechts een uur lang konden zijn. Waar de vorige drie films eerder aan de vrolijke kant zijn krijgen we nu te maken met een originele misdaadfilm die bijzonder duister voor zijn tijd genoemd wordt. Meneer Gorman is samen met zijn vrouw Evelyn op reis om een aantal dieren te verzamelen voor de plaatselijke zoo. Wanneer een lid van hun expeditie Evelyn kust, vermoordt meneer Gorman hem in koelen bloede. Later wordt zijn vrouw verliefd op iemand anders, waarna meneer Gorman zijn meest dodelijke dieren inzet om ook hem om zeep te helpen. De sterke acteurs zetten op voortreffelijke wijze twee zondaars neer. De ene gedreven door ontrouw, de andere door wraak. Een spannende film die de verschrikkelijke gevolgen van dergelijke emoties exploreert.

Universal

Jurassic Park (1993)

Ook de laatste film is niet bepaald eentje voor gevoelige zieltjes. Hoewel velen waarschijnlijk niet aan deze film zullen denken wanneer het om dierentuinfilms gaat, is het toch zowat de meest invloedrijke dierentuinfilm aller tijden. Wetenschappers slagen erin een heel eiland vol levende dinosaurussen te krijgen. Wanneer een groepje mensen wordt uitgenodigd om deze dierentuin in wording uit te testen loopt er het één en ander mis, waardoor de droomreis verandert in een ware nachtmerrie. Jurassic Park zette een nieuwe standaard op het vlak van visuele effecten, maar ook het plot en de spanningsopbouw zitten ijzersterk in elkaar. De cijfers liegen er niet om: de film staat op nummer 20 in het lijstje van meest winstmakende films aller tijden. En we kunnen afsluiten met goed nieuws, want eind vorig jaar kondigde Spielberg himself aan dat een vierde Jurassic Park in de maak is!

Waarschuwing: geen dieren werden geschaad tijdens het schrijven van dit artikel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.