Yippee ki yay, Motherf**ker

Intrepid Pictures

Bruce Willis (geboren Walter) staat ons bekend als een unbreakable, die hard man. (pun intended). Zijn zwaar terugdeinzende haar en opkomende rimpels lijken alleen maar bij te dragen aan zijn tough guy uiterlijk. Hoewel hij naar ons weten nog geen tijdscapsule heeft uitgevonden lijken de jaren toch oneerlijk vlot van hem af te glijden, op 1 april 2012 (geen grap) is Bruce zelfs nog voor de vierde keer vader geworden. Bruce willis is nog steeds één van de grootste bekendheden van Hollywood en zijn naam is bijna een garantie voor goed acteerwerk en een nog betere box office. Bruce draait al een tijdje mee en heeft dan ook al enkele pareltjes op zijn palmares staan, tijd om naar aanleiding van The Cold light of Day eens terug te blikken en u een blik te gunnen op onze 5 favoriete Bruce Willis-films.

20th Century Fox

Die Hard (1988)

Die Hard is een film die tot aan de nok vol zit gepropt met actie, spanning, one-liners en jaren 80 looks (voor wie Bruce eens mét haar wil zien). Bruce Willis kruipt hier voor de eerste keer in de huid van zijn meest bekende personage: officer John McClane. Wanneer terroristen tijdens kerstmis het gebouw gijzelen waarin zijn vrouw werkt, besluit McClane het tegen hen op te nemen. Een uitgebreid en intensief twaalf-tegen-één gevecht dat de ruiten uit hun kozijnen knalt breekt los, met alle gevolgen vandien. Ondertussen is Die Hard een reeks geworden, waarvan de eerste nu eerder beschouwd wordt als een filmklassieker dan een gewone actiefilm. De catchphrase ‘yippee-ki-yay motherfucker’ komt hier voor het eerst voor, en zal daarna in elke Die Hard-film terugkomen.

Universal Pictures

Twelve Monkeys (1995)

We schrijven de toekomst: in 1996 brak een verschikkelijk virus uit dat het grootste deel van de mensheid uitroeide. Bruce Willis speelt in Twelve Monkeys een gevangene die door wetenschappers word uitgekozen als Chinese vrijwilliger om terug te reizen naar het jaar 1996 om te proberen de uitbraak van het virus tegen te gaan. De enige tip die hij krijgt is dat ze een groep verdenken die zichzelf ‘the twelve monkeys’ noemden. Door een rekenfout belandt onze held echter niet in 1996, maar in 1990, en ook nog eens in een psychiatrisch ziekenhuis. Hoewel de fout later ontdekt wordt door de wetenschappers blijken de mensen die hij daar ontmoette van groot belang voor het hele complot en het verdere verloop van het verhaal. De film geeft ons een kunstige en filosofische blik op thema’s zoals tijdreizen, gevaarlijke technologie, mentale ziekten en zowel mensen als dierenrechten.

Miramax Films

Pulp Fiction (1994)

Een gouden raad aan alle filmliefhebbers : mocht je Pulp Fiction nog niet gezien hebben, rep je dan onmiddellijk naar de videotheek of winkel en bekijk deze heerlijke, brutale, prachtig geënsceneerde cultklassieker onmiddellijk. Bruce Willis speelt Butch Collidge, een bokser die een jaartje ouder wordt. Wanneer hij van de maffiabaas Marcellus het aanbod krijgt om tegen betaling zijn volgende gevecht te verliezen, lijkt hij akkoord te gaan. Tijdens het gevecht zelf draait hij echter door en slaat zijn tegenstander een vroeg graf in. Hoewel hij hiermee heel wat gokkersgeld binnenhaalt beginnen zijn problemen nog maar amper en hij probeert de stad te ontvluchten.

In Pulp Fiction worden drie verschillende verhalen verweven met tijdsprongen, je weet dus nooit helemaal zeker hoe iedereen vergaat tot de film is afgelopen. Het hoogtepunt voor Bruce Willis is het moment waarop hij in een pandjeszaak uitgebreid staat te kiezen welk wapen hij wil gebruiken om zijn wraak te volbrengen. Naast de actie brengt Bruce ons in deze film ook enkele grappige ogenblikken, denk maar aan het moment dat hij met zijn auto even stopt voor een rood licht en “iemand” de straat oversteekt.

Gaumont

The Fifth Element (1997)

The Fifth Element speelt enkele honderde jaren in de toekomst en zowel vliegende auto’s als buitenaardse bezoekers zijn dagelijkse kost geworden. Elke duizend jaar wordt de aarde bedreigd door een groot gevaar, het enige verweer dat de aarde heeft is het zogenaamde ‘fifth element’. Dit element is echter op de aarde weggehaald door goedbedoelende aliens die het veilig bewaren en het ook zelf nodig hadden. Terwijl de duizendjarige cyclus zijn einde nadert valt een bang meisje dat amper Engels spreekt (Mila Jovovich) uit de lucht in de taxi van Korben Dallas (Bruce Willis). Dallas was vroeger een elitesoldaat en nadat hij inziet hoe belangrijk het meisje is besluit hij haar te beschermen en te begeleiden op haar vreemde reis. Ondertussen worden ze natuurlijk vanui alle hoeken gehinderd door onbegrijpende agenten en handlangers van het kwaad. Willis is zelfs in de ietwat vreemde en wilde toekomstwereld erg geloofwaardig als mopperende en vermoeide taxichauffeur. Een groot deel van de futuristische kledij voor deze film is ontworpen door Jean Paul Gaultier.

Dimension Films

Sin City (2005)

Hoewel Bruce Willis slechts meespeelt in één van de drie aparte verhalen waaruit deze film is opgebouwd, is hij een perfecte verpersoonlijking van Hartigan, de knorrige politieagent uit de bekende Sin City strips van Frank Miller. Sin City is vooral een aanrader vanwege de ruwe sfeer en de prachtige cinematografie. Lang werd beweerd dat het onmogelijk zou zijn de eigenzinnige tekenstijl van Miller in een film te vatten, maar in 2005 is het gelukt, en met een onvoorzien succes. Bruce willis speelt een agent die de gevangenis indraait nadat hij de zoon van de senator zwaar verwond als hij hem oppakt voor moord. Het meisje dat hij hierdoor gered heeft blijft echter stiekem contact houden via brieven. Wanneer hij jaren later op een deprimerende manier vrijkomt brengt hij het ondertussen volwassen meisje ongewild weer zwaar in de problemen. Het karakteristieke gezicht van Bruce Willis komt erg goed uit in de scherpe zwart-wit fotografie die deze film zo’n sterk eigen karakter geven. Ook de twee andere verhalen waaruit de film is opgebouwd zijn trouwens ruwe, film noir aandoende meesterwerkjes met een sterke American comic vibe. Het is trouwens mede dankzij het resultaat van Sin City dat kort erna ook Frank Millers 300 verfilmd werd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.