50 jaar Doctor Who

BBC

BBC

Doctor Who, het Britse tv-icoon bij uitstek, bestaat vijftig jaar. Doctor Who verscheen voor het eerst op televisie op 23 november 1963. Origineel bedoeld als een educatief programma voor kinderen, draaide de reeks al snel uit tot een groot succes voor zowel de kinderen als hun ouders. 

Al had de BBC er aanvankelijk weinig vertrouwen in. Het resultaat daarvan was, dat er een redelijk onervaren crew op het project werd gezet. Meer zelfs: de komst van Doctor Who betekende voor het mannenbastion dat de BBC was de introductie van de eerste vrouwelijke producer. Verity Lambert, toen 27 jaar, kreeg de dagelijkse leiding over het project. Sydney Newman, één van de grondleggers van de reeks, behield het overzicht. Regisseur van dienst was Waris Hussein die slechts 24 lentes telde tijdens de opnames.

Tardistopia

Maar wie was die Doctor Who nu eigenlijk? Vooraleer ik de fans op mijn dak krijg: Doctor Who is niet de naam van het personage. Hoe heet hij dan wel? Tot op heden is dat één groot mysterie gebleven. Gemakkelijkheidshalve wordt hij dan maar The Doctor genoemd. Maar wie is hij dan? Volgens de alwetende macht die Wikipedia heet, is de man een Time Lord. In de originele betekenis werd hij dan weer als volgt omschreven: “A frail old man lost in space and time. He seems not to remember where he has come from: he is suspicious and capable of sudden malignance; he seems to have some undefined enemy; he is searching for something as well as fleeing from something.” Tot zover de gedachte dat hij een gediplomeerd chirurg is, al heeft hij volgens andere bronnen toch een uitgebreide medische kennis. Een redelijk vage omschrijving dus, maar wel profetische woorden. Vooral in de latere jaren kreeg hij meer en meer diepgang.

Kort samengevat reist The Doctor samen met een compagnon (doorgaans een uiterst charmante jongedame) door tijd en ruimte om elk probleem dat op zijn pad komt op te lossen. Verplaatsen doet hij zich met de TARDIS. Dit staat voor Time and Relative Dimension in Space. Van buitenaf lijkt het een doodgewoon telefoonhokje, maar binnenin is het een volledig uit de kluiten gewassen ruimteschip waar geen einde aan lijkt te komen. Mag het een verrassing heten dat de BBC in het pre ‘Star Wars’-tijdperk argwanend stond tegenover het project?

Maar wat voor velen een aangekondigde flop was, werd dus toch een succes. En daar zaten vooral de slechteriken van dienst voor iets tussen. De introductie van de Daleks, ruimtewezens die verdacht veel op robots lijken, zorgde voor een extra zes miljoen kijkers. Die monsters zouden uiteindelijk één van dé handelsmerken van de serie worden. Dat de kinderen, waarvoor het programma nog altijd bedoeld was, zich een hoedje schrokken bij het aanschouwen van die monsters, was een bijkomstigheid. Voor zover wij weten heeft geen enkel kind er psychologische trauma’s aan overgehouden. Wat over Piet Piraat dan weer niet gezegd kan worden.

Tardistopia

De toegenomen populariteit van Doctor Who zorgde er dan ook voor dat meer en meer acteurs het plots wel zagen zitten om in dit programma op te draven. Al was William Hartnell de eerste die van in het begin overtuigd was van het potentieel. Op die manier ging hij dan ook de geschiedenisboeken in als de eerste Doctor. De klassiek geschoolde acteur was producer Verity Lamberts eerste keuze en hij speelde de rol uiteindelijk zo’n drie jaar. Zijn falende gezondheid liet het echter niet meer toe om zijn teksten deftig uit te spreken, waardoor de makers op zoek moesten naar een nieuwe acteur. In plaats van de rol gewoon door te geven, besloten de makers het net iets anders aan te pakken. Want aangezien The Doctor een alien is, kan hij evengoed van gedaante verwisselen wanneer hij op sterven ligt. En bij deze was het begrip Regeneration geboren. Zo zou The Doctor twaalf keer van gedaante kunnen verwisselen en daardoor slechts dertien levens hebben. En met alle Doctors die de afgelopen jaren de revue gepasseerd zijn, zou de volgende incarnatie wel eens de laatste in het rijtje kunnen zijn.

Wie denkt dat de BBC zijn paradepaardje op een hoogtepunt zou laten stoppen, is er echter aan voor de moeite. Zo bevestigde Steven Moffat, de huidige showrunner, in een interview dat de limiet van dertien levens blijft bestaan. Hoe Moffat dat gaat klaarspelen is voor velen nog een mysterie. Maar hij  heeft zeker nog wat trucjes achter de hand.

En zo hebben we via een handig bruggetje meteen zo’n veertig jaar door de tijd gereisd. Niet alleen The Doctor kan dat, moet je weten. Maar goed. Wie dacht dat de afgelopen vijftig jaar vooral rozegeur en maneschijn was, heeft het bij het verkeerde eind. Vanaf de jaren ’80 raakte de reeks in het slop en in 1989 werd Doctor Who definitief stopgezet. In 1996 werd er nog een poging ondernomen om de serie naar het witte doek te brengen, maar die film kon op weinig bijval rekenen.

In 2005 werd de reeks echter gereboot onder leiding van Russell T. Davies. Hij bracht de reeks terug uit de doden en dat met enkele gedurfde keuzes. De casting van Christopher Eccleston als de negende incarnatie van The Doctor bijvoorbeeld. De dandy Doctors werden achterwege gelaten en Davies koos voor een iets serieuzere versie, maar niet zonder de geschiedenis van de reeks uit het oog te verliezen. Voor de rol van ‘het hulpje’ koos Davies dan weer popsterretje Billie Piper. Voor velen een slechte keuze, maar Piper bewees het tegendeel. Zo liet Moffat onlangs nog optekenen dat vooral zij aan de basis van de hernieuwde populariteit lag.

BBC

Eccleston hield het uiteindelijk één seizoen uit, maar het is zijn opvolger die alle harten voor zich kon winnen: David Tennant. Ook diens opvolger Matt Smith wist vooral de tienerharten sneller te doen slaan. Enigszins tot afgrijzen van de echte fans, die de fangirls maar weinig kunnen appreciëren. En mede door Steven Moffat blijft Doctor Who kijkers winnen. Dat dat onbeduidend tv-serietje ooit de volledige wereld zou veroveren, had toen niemand kunnen verwachten. Maar kijk, The Doctor heeft héél wat in zijn mars. En nog steeds, want de hype die rond de verjaardagsspecial ontstaat, is er één die zijn gelijke niet kent. Eén ding staat in ieder geval vast: zoals het er nu naar uitziet, gaat The Doctor zeker nog eens vijftig jaar mee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.