Joe Wrights Atonement op TV

UPI

UPI

Wie vannacht naar drama verlangt, kan tegen middernacht terecht bij VTM. Joe Wright, die momenteel de verfilming van Anna Karenina in de zalen heeft lopen, verdiende zijn eerste roem eveneens met een boekverfilming. Atonement, van de Britse schrijver Ian McEwan vertelt het verhaal van een misverstand met dramatische afloop tussen jonge leden van de Britse upper-class.

UPI

Wat van Joe Wrights versie een meesterwerkje maakt is de manier waarop hij de verschillende locaties in beeld brengt. Cambridge, het Britse platteland en Franse slagvelden bouwt hij gedetailleerd en uiterst sfeervol op. Keira Knightley en James McAvoy doen waar ze goed in zijn en Saoirse Ronan schittert in haar eerste echte rol. Het cinematografisch hoogtepunt van de film is echter een vijf minuten lange shot over het strand en de dijk van Duinkerke. WOII is net voorbij en duizenden geallieerden wachten op en trip naar het thuisfront. In deze scène kan je de verwarring en de walging van de soldaten proeven, terwijl ze de overwinning vieren en beginnen te begrijpen dat hun leed misschien nog niet voorbij is.

Wright bewijst er ook mee dat een filmadaptatie veel meer kan zijn dan het in beelden navertellen van een boek. Hij slaagt erin de personages tastbaar te maken en het verhaal net iets reëler te laten lijken. Laat je dus niet afschrikken door het feit dat de film vaak als kostuumdrama wordt gepromoot en slaap zondag lekker uit.

http://youtu.be/tzXw0lSMPjc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.