Brendan en het Geheim van Kells

Kinepols Film Distribution

Tijdens het bekijken van de Pixar-film Brave, had ik af en toe heimwee naar de animatiefilm The Secret of Kells (of Brendan en het Geheim van Kells). Op deze zomerse zaterdagmiddag toont één 13u50 de Nederlandstalige versie van de film. Zelf ben ik geen fan van gedubde animatie maar daar zullen de beelden van de film niet onder lijden.

Kinepols Film Distribution

In The Secret of Kells krijgt de jonge Brendan de verantwoordelijkheid om over het Book of Kells. Deze verluchte, Latijnse Evangelie wordt bewaard in de gelijknamige abdij. In de achtste eeuw dwalen er echter Vikings rond die uit zijn op rijkdom en plundering. Brendan vlucht het bos in ontmoet de mooie en geheimzinnige Aislin, die hem toont dat er nog een wereld bestaat buiten de abdijmuren.

Het verhaal van Brendan mag dan wel wat simpel zijn en aan dynamiek ontbreken, het visuele aspect is zeer interessant. De kleuren en vormen zijn gebaseerd op verluchte manuscripten uit die periode en de tekenaars improviseren er gretig mee. Het is in het begin wat wennen aan de geometrische vormen, maar de betovering werkt.

De film biedt een spannende wereld aan waarin humor en schoonheid zegevieren. Voor de minder jonge kijkers is het even leuk meekijken naar een geromantiseerde les middeleeuwse geschiedenis. Het is ook eventjes trots mijmeren over het Belgische aandeel in de productie van een meer dan degelijke animatiefilm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.