Carlito’s ondergang

UIP

Vanavond kan je om 22u35 kijken naar Carlito’s Way op 2BE van Brian De Palma. Al Pacino schittert er als Puerto-Ricaanse gangster op retour die na een gevangenisstraf terug zijn plooi zoekt in een New York dat hij niet meer herkent. Zelf is hij milder geworden terwijl de straat net verharde. Zijn reputatie gaat hem voor terwijl hij zich net voornam te veranderen en een eerlijk leven te gaan leiden.

Hey, remember me? Benny Blanco, from the Bronx.

UIP

Maar -gelukkig voor ons, het publiek- zijn geld, macht en vrouwen hem te verleidelijk en loodsen zijn advocaat en raadgever Kleinfeld (Sean Penn in waanzinnig intens doen) en zijn rechterhand Pachanga (Luiz Guzman) hem zo goed als mogelijk tussen de hindernissen. Carlito’s Way en het feit dat ik de film zag vóór de tien jaar oudere Scarface zijn de rechtstreekse redenen dat ik deze laatste nooit ten volle heb kunnen appreciëren. Carlito’s Way baadt in het fatalisme na de exuberante jaren 80 met Carlito Brigante als antithese van Tony Montana: wijs, voorzichtig, kwetsbaar.

Naast de sfeer en de fantastische hoofdpersonages is de intrede van John Leguizamo als Benny Blanco from the Bronx een onweerlegbaar argument om Carlito’s Way nog eens te bekijken, evenals de zeer korte rol van Viggo Mortensen in rolstoel als zielepoot, annex verrader Lalin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.