En de Emmy gaat niet naar…

64th Primetime Emmy Awards Nominations

CBS

Afgelopen donderdag werden door Kerry Washington en Jimmy Kimmel de nominaties voor de 64ste Primetime Emmy Awards aangekondigd. Naar jaarlijkse gewoonte gaat zulks gepaard met veel gezucht en gevloek. U kent het wel van de Oscars. In plaats van braaf een lijstje te copypasten, licht ik er graag een vijftal series uit waar de Academy of Television Arts & Sciences doorgaans in meeste of alle talen over zwijgt. Niet om te zeggen dat ik een betere Emmy-voter zou zijn, maar ik zou een betere Emmy-voter zijn.

Fringe

Fringe

Fox

Het is uiteraard onrealistisch om te verwachten dat een science fiction procedural het ooit tot beste drama zou schoppen. Waar Fringe echter wel zou moeten scoren, is in de acteurscategorieën. Ondanks de duik in kwaliteit van seizoen vier, levert John Noble al jaren straf werk als de wereldvreemde wetenschapper Walter Bishop. Zijn onvoorspelbare karakter en doldwaze bevliegingen trekken de aandacht, maar uiteindelijk blijf je voor het warme hart dat achter het gekke gordijn schuilgaat. Ook Anna Torv als protagoniste Olivia Dunham verdient een pluim, voor wat inmiddels al zowat de vijfde incarnatie van haar personage moet zijn. In een alternatief universum won Fringe een handvol Primetime Emmys, helaas moeten we het in dit met twee schamele nominaties voor de Creative Arts Emmys stellen.

Community

Community

NBC

Geen creatiever TV comedy dan Community. Dan Harmon en zijn team brachten ons tot nu toe drie seizoenen vol experimentele televisie, waarbij het format van de sitcom helemaal binnenstebuiten wordt gekeerd. Het is alsof je kijkt naar The Cabin In The Woods in een community college. Hoogdravende parodieën van bekende filmplots of intieme animatieavonturen, Dungeons & Dragons-sessies of uit de hand gelopen paintballoorlogen; Community zit er allemaal niet vies van. En dat is nog maar een greep uit het aanbod. Bij de Emmies stellen ze pas in 2012 de grenzeloze verbeelding van Harmon op prijs, met een troostprijsnominatie voor schrijver Chris McKenna en zijn aflevering “Remedial Chaos Theory”, een episode in zeven tijdlijnen. Nochtans verdient Joel McHale als Jeff Winger al lang een nod als hoofdacteur, en schitteren Danny Pudi en Donald Glover van langs om meer in hun respectievelijke bijrollen als Abed Nadir en Troy Barnes. Vrouwelijk talent als Alison Brie’s Annie Edison en Gillian Jacobs Britta Perry gaat ook onopgemerkt, want stel je nou maar eens voor dat het eveneens sterke, maar meer door formule gedreven Modern Family zijn 25 nominaties niet haalt!

Parks And Recreation

Parks And Recreation

NBC

Net als hun netwerkcollega’s bij NBC van Community staat Parks And Recreation ook al vier seizoenen garant voor hartverwarmende en hilarische televisie. Amy Poehler mocht voor haar personage van gemeenteambtenaar Leslie Knope al twee keer bijna het podium betreden, maar verloor telkens net als haar vriendin Tina Fey (Liz Lemon uit 30 Rock). De rest van de uitstekende cast blijft eeuwig in de schaduwen staan. Liefde voor Nick Offermans heerlijke macho man Ron Swanson is schandalig ver te zoeken. Ook Chris Pratts aandoenlijke knuffelbeer Andy Dwyer en Aubrey Plaza’s cynische zonnestraaltje April Ludgate moeten het met een schouderklopje achter de schermen doen. Daarbij komen noch Community noch Parks ooit in aanmerking voor Outstanding Comedy Series, terwijl het net de beste twee op tv zijn volgens vele critici.

Sons Of Anarchy

Sons Of Anarchy

FX

Kurt Sutters bikerepos heeft dan wel niet meer de gierende banden van de eerste twee seizoenen, het blijft bomvol zitten van de ondergewaardeerde prestaties. Als matriarch van de motorbende won Katey Sagal in 2011 wel al de Golden Globe als beste actrice in een dramaserie, maar de rode loper van de Emmy Awards werd nog niet voor haar uitgerold. Ook Ron Perlmans gangleider Clay Morrow verschijnt niet op de uiteindelijke stembiljetten, waar ook de naam van Charlie Hunnam als jongeling Jax Teller schaamtelijk ontbreekt. Het aangrijpende tweede seizoen van Sons Of Anarchy verdiende daarbij nog eens erkenning als Outstanding Drama Series ook, maar het mocht niet wezen. Een raid met machinegeweren op het Nokia Theatre kan toch niet lang meer uitblijven?

Spartacus

Spartacus: Vengeance

Starz

Voor wie ik hoor lachen, ik moet toegeven dat de Emmy Awards best wel wat ver gegrepen zijn voor het swords-and-sandals spektakel van Steven S. DeKnight. Desondanks wordt Spartacus al te vaak afgedaan als een gratuit festijn van bloed en borsten. Waar zulke zaken wel degelijk deel uitmaken van de esthetiek van de serie, werd er halfweg het eerste seizoen ook aan de personages gesleuteld. Zodoende werd Spartacus in de home stretch van Blood And Sand een knap melodrama, en werden zowel actie als karakterisering nog meer opgedreven voor het vervolg Vengeance. Met War Of The Damned komt er in 2013 een slotstuk aan de show, en het zou zonde zijn moest Spartacus daarna helemaal de vergetelheid in gaan.  Wijlen Andy Whitfield en vervanger Liam McIntyre staan al een tijdlang sterk te spelen in de sandalen van slavenbevrijder Spartacus. Ook sterk zijn Manu Bennett als Gallische gladiator Crixus, Viva Bianca als ambitieuze senatorsdochter Ilithyia en Lucy Lawless als meedogenloze matrona Lucretia. En natuurlijk mogen we Dustin Clare’s Gannicus niet vergeten. Misschien dat zijn dronkemanslied “My Cock Rages On” in aanmerking komt voor Best Music?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.