Inland Empire op televisie

Studio Canal

Inland Empire is, net als alle films van David Lynch, in de eerste plaats een David Lynch-film. Als geen enkele andere regisseur slaagde de man erin een eigen universum te creëren waarin al zijn verhalen zich afspelen. Sinds Twin Peaks zweert Lynch bij vrouwelijke hoofdpersonages met een donker alter-ego. In parallelle werelden vluchten die vrouwen voor de gevaren van roem, rijkdom en mannelijke onderdrukking. Dit is ook de basis van Inland Empire, maar misschien doet het er ook helemaal niet toe. Vanavond laat is de film te zien op Nederland 2.

Studio Canal

De plot van de film proberen samenvatten is eigenlijk onbegonnen werk. Om van de film te genieten laat je je beter gewoon meevoeren in die bizarre wereld zonder meer. Voor wie toch op een poging wacht: Een Poolse actrice wordt misbruikt en vlucht in de fantasie van een Amerikaanse actrice die zichzelf verliest in een rol. De kern van de film is een monoloog van twintig minuten over misbruik en wraak. Lynch rekent af met Hollywood op nogal onsubtiele wijze en Laura Dern gaat heel erg op in haar rol. Op het einde danst iedereen op de muziek van Nina Simone.

Wie niet van Lynch houdt, kan beter naar het 21 juli-vuurwerk gaan kijken. Voor wie daarentegen wél nog eens een tripje wil wagen in de chaotische hallucinaties van de meester of Jeremy Irons, Grace Zabriskie en Justin Theroux aan het werk wil zien, is kijken de boodschap. In de finale versie van Inland Empire introduceert Lynch ook zijn kortfilmreeks Rabbits: incoherente dialogen tussen acteurs in konijnenpakken. Zien is geloven.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.