Joaquin Phoenix in West-Duitsland

Good Machine International

Vanavond laat kan je op 2Be kijken naar Buffalo Soldiers. Deze satire moest in de herfst van 2001 in de zalen verschijnen. Naar aanleiding van de aanslag van 11 september bleef de film echter nog twee jaar in het vriesvak. Tegen 2003 was het publiek echter rijp voor wat anti-militair entertainment en werd Buffalo Soldiers een bescheiden hit in de zalen.

War is hell but peace is boring.

Good Machine International

Joaquin Phoenix had net wat internationaal succes geoogst als Commodus, de vadermoordende en incestueuze keizer in Gladiator. En het was een periode waarin hij nog niet te excentriek was om een onopvallende rol te weigeren. Als specialist Elwood is hij gestationeerd in een US Army basis in West-Duitsland wanneer de Koude Oorlog aan het uitdoven is. De verveling is al een tijdje onhoudbaar en het is de laatste kans voor de Amerikaanse soldaten om nog wat winst te slaan uit de lokale zwarte markt en drugshandel. Het handeltje lijkt lukt goed tot een nieuwe officier aan het roer van het regiment komt (veteraan Scott Glenn) om de boel op te kuisen en Elwood aanpapt met diens dochter (Anna Paquin)

Buffalo Soldiers valt niet echt op, maar blijft wel hangen. Er is net genoeg zwarte humor en alle acteurs kwijten zich met een Teutoonse degelijkheid van hun taak. De dialogen zitten strak en de tank-scène is een prijs waard. Jammer genoeg voor Buffalo Soldiers verscheen twee jaar later Jarhead van Sam Mendes. Mendes’ satire was er één rond hetzelfde thema maar van het hardere, mooiere en schrijnender soort waardoor hij meer opviel. Toch is Buffalo Soldiers zeker de moeite waard voor wie houdt van goede dialogen, degelijke acteurs en militaire humor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.