10 Disney weetjes die je nog niet wist (2)

Disney

Disney

Wil je weten hoe Mickey Mouse of Wall-E aan hun namen kwamen, of wat de link is tussen Toy Story en The Shining? Surf dan als de bliksem naar het eerste deel van ons Disney-weetjestweeluik. Voor de roots van Walt en een bizar en bloederig bewustmakingsfilmpje: stay tuned en lees verder!

6. Voor mocht je bij het bekijken van bijvoorbeeld Robin Hood of The Jungle Book denken van: tiens, déjà vu?! Geen zorgen, het gaat dan niet om een glitch in de Matrix, maar wel degelijk om een scène die je al eens eerder hebt gezien, zij het dan in een licht gewijzigde vorm. Disney, milieuvriendelijk als het is, stond vroeger namelijk bekend om haar recyclage van eerder gebruikte scènes. Het maakte hiervoor gebruik van de cool klinkende techniek van de rotoscopie. Een techniek die in 1915 door ene Max Fleischer werd uitgevonden om de menselijke beweging zo realistisch mogelijk weer te kunnen geven. Milieuvriendelijk of niet, het zou Disney in ieder geval heel wat kosten besparen, zoals je ook in onderstaand filmpje kan ontdekken:

7. Nu we toch over Jungle Book bezig zijn: deze film vertelt net als Pinocchio en Bambi een verhaal waarin het hoofdpersonage geen moeder (meer) heeft. Er doet hierover een theorie de ronde die stelt dat Walt Disney met deze verhalen een persoonlijk trauma probeerde te verwerken. Zoonlief kocht na het succes van Sneeuwwitje namelijk een huis voor zijn ouders. Tragisch genoeg stierf kort daarna zijn moeder in haar splinternieuwe stek als gevolg van een CO-vergiftiging. Auwtsch…

Disney

8. In de reeks ‘namenfeitjes’ geef ik jullie graag mee dat Simba een woord is uit het Swahili en staat voor leeuw. Bhalu (of Baloo) is dan weer afkomstig uit het Hindi en betekent beer. Dat moeten daar nogal eens brainstormsessies geweest zijn! De naam van Bruce, de vegetarische witte haai uit Finding Nemo, verwijst dan weer naar de naam van de maquette uit Jaws (die op zijn beurt dan weer verwees naar de advocaat van Spielberg himself!)
De laatste woorden van Walt waren trouwens bizar genoeg “Kurt Russell“. Niemand, Russel inclusief, weet tot op de dag van vandaag waarom hij net die laatste woorden uitsprak. En iets zegt me dat we dit mysterie ook nooit zullen ophelderen.

9. De Disneys heetten trouwens niet altijd zo. De naam is namelijk een verengelsing van het Franse D’Isigny. Om die familienaam terug te vinden, moeten we alweer terug naar de Middeleeuwen, toen ene Robert D’Isigny meestreed aan de zijde van Willem de Veroveraar. Voor de quizzers: dat is die kerel van de Battle of Hastings en de tapijten van Bayeux. Stevige stamboom in ieder geval, maar dan vraagt een mens zich af: zou D’Isignyland vandaag ook zo veel volk trekken?

10. Een mogelijk nog groter mysterie, en dus de ideale afsluiter, is The Story of Menstruation. Gezien de gevoeligheid van dit onderwerp onthou ik me hier wijselijk van enige commentaar en laat ik de beelden voor zichzelf spreken. That’s all folks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.