2006: The Last King of Scotland

Fox Searchlight

Fox Searchlight

Shachida

Shachida

In 2016 vieren verschillende films een bijzondere verjaardag. Een van de meest noemenswaardige daarvan is ongetwijfeld The Last King of Scotland van de Schotse regisseur Kevin Macdonald. Hij schonk ons tien jaar geleden dit uitstekende, biografische drama.

The Last King of Scotland is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Engelse journalist Giles Foden. In zijn boek uit 1998 beschrijft Foden het succes van de president van Oeganda Idi Amin die tussen 1971 en 1979 als dictator over het land heerste. Het boek is geschreven in de vorm van memoires van een fictieve Schotse arts die werkt voor Amin.

“Look at you. Is there one thing you have done that is good? Did you think this was all a game? ‘I will go to Africa and I will play the white man with the natives.’ Is that what you thought? We are not a game, Nicholas. We are real. This room here, it is real. I think your death will be the first real thing that has happened to you.”

Fox Searchlight

Fox Searchlight

Net zoals in het boek gaat het in de film over een jonge Schotse geneesheer. De ietwat idealistische Nicholas Garrigan (James McAvoy) reist naar Oeganda om daar te werken in een ziekenhuis. Hij wordt uiteindelijk tewerkgesteld als de persoonlijke dokter van president Idi Amin (Forest Whitaker). Aanvankelijk komt Garrigan heel goed overeen met Amin, die een grote fan van Schotland is. Met de jaren verandert de eens charismatische leider echter in één van de wreedste dictators uit de geschiedenis. Hij wordt geobsedeerd, paranoïde en gewoonweg oncontroleerbaar.

Wanneer Garrigan uiteindelijk beseft dat er iets mis is, probeert hij het land te verlaten. Dit staat Amin hem echter niet toe en Garrigan voelt zich in een hoek gedreven. Langzaamaan wordt het duidelijk dat er maar één uitweg is, maar kan de jonge arts het wel aan?

The Last King of Scotland is zeker en vast een van de beste films die ik heb gezien. Forest Whitaker heeft zijn Oscar voor Beste Acteur voor zijn vertolking van Idi Amin meer dan verdiend en James McAvoy heeft met deze film ook bewezen dat hij een uitstekende acteur is.

@supercalifilm volgen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.