3 x Storm op Zee

Disney

Disney

Vanaf vandaag kan je in de zalen kopje onder gaan met The Finest Hours, die ironisch genoeg vertelt over de zwaarste uren ooit die een schip en haar bemanning hebben moeten doorstaan. Naar aanleiding van deze rampenfilm, met onder meer Casey Affleck en Eric Bana in de hoofdrol, keren we terug in de tijd en serveren we jullie drie andere films waarin er serieus wat zeewater uit je scherm zal kletsen! 

The Poseidon Adventure (1972)
De oermoeder van alle rampenfilms. Waar in Titanic de massieve cruiser nog maar aan haar allereerste tocht begon, onderneemt in deze film de Poseidon haar allerlaatste reis. Maar in beide gevallen loopt het dus niet al te best af. Hier geen ijsberg als boosdoener maar wel een tsunami. De reusachtige vloedgolf zorgt er voor dat het schip, op oudejaarsnacht nota bene!, omgekeerd in de oceaan komt te liggen.
In de nasleep van deze uiterst succesvolle kaskraker volgden in de jaren 70 tal van afkooksels, de ene al flauwer of kitcheriger dan de andere. Deze film blijft echter nog steeds overeind. En dat heeft ze onder meer te danken aan de kwaliteit van karakteracteurs als Gene Hackman (The French Connection) en Ernest Borgnine (Airwolf). Een andere bekende kop, in een voor één keer serieuze rol, is die van Leslie Nielsen (The Naked Gun).

White Squall (1996)
De squall uit de titel is een plots opkomende windstoot die gepaard gaat met zware stortbuien en hevig onweer. Als daar dan ook nog eens het witte schuim van een op hol geslagen zee bijkomt, dan heb je het helemaal vlaggen. Zeker als je, zoals in het geval van kapitein Jeff Bridges, een bemanning hebt die voornamelijk uit puberende matrozen bestaat. In dit op feiten gebaseerd drama moet Bridges, aka the Dude, zich verantwoorden voor het verlies van zijn zeilschip de Albatros. En ook al ken je de rampzalige afloop al, toch weet regisseur Ridley Scott je tot het einde in een spannende wurggreep te houden. Tussen de matrozen herken je een piepjonge Ryan Philippe (54) en Scott Wolf, die in die tijd extreem populair was door de TV-reeks Party of Five.

The Perfect Storm (2000)
Heb je na bovenstaande films nog altijd geen watervrees gekregen, dan kan je misschien ook nog deze Perfect Storm trotseren. In deze eveneens waargebeurde helletocht proberen vissers George Clooney en Mark Wahlberg toch nog iets van hun ontgoochelende seizoen te maken door in een gebied te gaan vissen waar zowel de oceaan als het weer echt geen aangename partners zijn. En ook al vangen ze daar gigantisch veel, toch kan je wellicht al raden hoe het hen verder vergaat… Waar in Twister de machtigste orkaan een F5 was, worden Clooney en co. hier op een F6 getrakteerd. Just perfect…

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.