A thing of beauty…

Oscilloscope Pictures

De wereld loopt over van lelijkheid – kijk maar eens naar al die verkiezingsposters of, als u nog niet overtuigd bent, de spiegel – maar gelukkig zijn er nog mensen zoals Ron Fricke. Deze regisseur/cinematograaf maakte naam met visuele pareltjes als Koyaanisqatsi en Baraka. En van zijn nieuwste, Samara (een soort van sequel op Baraka), is net een trailer uit en die is zonder overdrijven quite stunning.

De documentaire is gefilmd op zo’n 100 locaties in 25 verschillende landen. Vijf jaar heeft het geduurd om de film af te werken. Maar dat is er ook aan te zien zijn. Elke shot belooft een verbluffende kunstwerkje te worden waar elke aspirant-filmmaker ongetwijfeld een beetje moedeloos van wordt. En om alles nog net wat imposanter te maken, schoot Fricke alles in 70 mm-formaat, wat een veel hoge resolutie toelaat dan de klassieke 35 mm.

Samara

Oscilloscope Pictures

Een kleine waarschuwing echter, Samsara is een niet-narratieve film. Voor de slechte verstaanders: er zit geen verhaal in. Het is een opeenvolging van scènes die – opgepast zweverige taal op komst! – “de relatie tussen de mens en het eeuwige” wil uitdiepen. En dat kan nog altijd een mooi verwoorde omschrijving zijn van wat vele mensen simpelweg “saai” noemen. Want zeg nu eerlijk, zou u het nochtans zeer bekoorlijke lijf van pakweg Kate Upton uiteindelijk niet beu worden als er echt niks boeiends uit dat bevallige mondje kwam?

Maar bon, genoeg advocaat van de duivel gespeeld. Laten we maar aannemen dat Samsara wél anderhalf uur kan boeien zonder dialoog of plot. Wie dat echter aan de lijve wil ondervinden, zal daarvoor wellicht in geen enkele Belgische bioscoop terecht kunnen. Maar in tijden van blu-ray en tv-schermen de grootte van een pingpongtafels, kan u ervan net zo hard genieten in uw eigen huiskamer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.