Avontuur op de rode planeet

Disney

Rating: ★★★☆☆
Edgar Rice Burroughs gaf de wereld niet enkel de avonturen van Tarzan. De bij ons minder gekende John Carter was de held in een hele reeks sciencefiction avonturen op de planeet Barsoom, bij ons beter gekend als Mars. 100 jaar na zijn eerste verschijning in 1912 brengt Disney de avontuurlijke held naar het grote scherm. Regisseur Andrew Stanton (vooral bekend voor Finding Nemo en Wall-E) mag de vreemde wereld van Mars, excuus, Barsoom in beeld brengen. In 3D nog wel!

“A man can change his armor but not his heart.”

Disney

John Carter (Taylor Kitsch) is een kapitein die, na de dood van zijn vrouw en kind, kost wat kost de oorlog tussen het Noorden en Zuiden van de Verenigde Staten wil vermijden. Op zijn zoektocht naar een mysterieuze grot vol goud stoot hij op een medaillon dat hem transporteert naar Mars, waar hij in de handen terecht komt van een Barbaarse stam. Carter ontdekt dat ook er ook op Mars onrust heerst tussen twee volkeren wanneer hij de weggelopen prinses Dejah (Lynn Collins) uit de klauwen van de vijand redt.

Het was weer eventjes geleden dat we nog een groots avonturen epos mochten aanschouwen. Hoewel epos misschien net iets teveel lof is voor het standaard prinses in nood verhaaltje dat John Carter te bieden heeft. Met zijn 132 minuten speelduur tast het de grenzen van onze verveling af maar gelukkig dondert het nooit over de rand. Een entertainende mix van spektakel, actie, humor en ronduit schitterende visuals nemen ons mee op sleeptouw doorheen een vakkundig gerealiseerde buitenaardse wereld. Het giga budget van Disney werd duidelijk goed besteed.

“We do not cause the destruction of a world, Captain Carter. We simply manage it.”

Disney

Taylor Kitsch acteert overtuigend als actieheld maar heeft af te rekenen met een ronduit gruwelijke performance van Lynn Collins als de prinses. Mocht iemand die stok uit haar Shakespeareaanse reet kunnen halen, u doet er de wereld een plezier mee. Mark Strong en Dominic West krijgen als bad guys van dienst net iets te weinig gravitas mee waardoor ze bitter weinig dreiging uitstralen. De rest van de cast (Samantha Morton, Thomas Hayden Church, Willem Dafoe) doet uitstekend stemmenwerk en helpen de schitterend verwezenlijkte CGI wezens leven in te blazen.

Een oer klassiek avontuur uit de jaren stillekes wordt dankzij de digitale trukendoos op meeslepende wijze de 21ste eeuw in gesleurd. Het tempo wil niet altijd vlotten en sommige acteerprestaties zijn vlakaf afschuwelijk (ja Lynn, JIJ!) maar John Carter slaagt er toch in om je heel even de aarde te doen verlaten en met grote avontuurlijke sprongen een vreemde wereld te verkennen. Tegenwoordig zijn we al blij met het feit dat dit geen tweede Prince of Persia drama is geworden. Oh ja, ik was het bijna vergeten … ik haat 3D.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.