Liefde is een poppenspel

Office Kitano

Om in de Japanse sfeer van deze week te blijven, laten we jullie de eerste scène van Dolls ontdekken. Deze film van 2002 van regisseur Takeshi Kitano is niet enkel een visuele krachttoer maar ook een uitputtende emotionele oefening. Als ietwat egocentrische selfmade man met zijn eigen productiemaatschappij kan Kitano zich veel veroorloven. Gedurende de jaren 80 en 90 heeft hij zichzelf meerdere malen heruitgevonden als stand-upcomedian, presentator, columnist, schrijver, acteur en regisseur.

Office Kitano

Met Dolls boorde hij (na het yakuza-genre en slapstick) het liefdesdrama aan. Hij laat drie fatale liefdesverhalen elkaar raken doorheen Japan en de vier seizoenen. De soundtrack van Joe Hisaishi en de kostuums van mode-ontwerper Yoji Yamamoto maakten het fatale sprookje compleet.

De film opent met een scène uit een bunraku-stuk. Bunraku is een traditionele vorm van Japans poppentheater waarin elke beweging, elke muzieknoot en elke intonatie van de vertellende zanger van belang is. Niet alleen geeft Kitano een korte inleiding op de gedoemde koppels die de film bevolken en een voorproefje van hoe wreed hun lot zal zijn, maar ook maakt hij het publiek duidelijk dat wat volgt het product is van lange rijping en strak geregisseerde beelden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.