1984: The Terminator

The Terminator (1984) - Sony Pictures

Sony Pictures

James Cameron is een naam die voor beroering zorgt. Criticasters noemen hem een megalomaan met geld te veel. Goed mogelijk dat het een lul met compensatiedrang is. Maar wie zijn genie miskent, heeft prut in de ogen. Want bovenal is de regisseur een visionair.

Crazy Cam schrijft een scenario

IMDb leert ons dat Cameron zijn langspeelfilmdebuut maakte met Piranha II: The Spawning. Dat klopt maar half. Producer Ovidio G. Assonitis vond Camerons materiaal zo erbarmelijk dat hij na het filmen op Jamaica de jonge cineast zonder boe of bah de laan uitstuurde.

The Terminator

Sony Pictures

De legende gaat dat Cameron vervolgens inbrak in Assonitis’ montagekamer in Rome, om alsnog zijn eigen versie te monteren. Over de ware afloop van dit verhaal lopen de bronnen uiteen. Wat wel vaststaat, is dat Cameron tussen de madman uithangen door, de tijd vond om een scenario te schrijven.

Het verhaal van een cyborg die teruggezonden wordt in de tijd om de moeder van een ongeboren verzetsleider te doden klonk behoorlijk mal, maar hey, het waren de jaren ’80! Visnetten waren toen geaccepteerde kledingstukken, just sayin’.

Studio’s zagen wel brood in The Terminator, maar gaven de voorkeur aan een eigen regisseur. Want die Cameron, die spoorde toch niet helemaal? Cameron was echter een geslepen onderhandelaar. Voor een symbolische euro verkocht hij de rechten aan producer Gale Anne Hurd. Enige voorwaarde: hij zou zelf in de regiestoel zitten.

Onuitwisbare impact

Het eindresultaat was een klassieker die zonder schroom naast andere tijdloze franchises als Star Wars en Indiana Jones mocht schurken. The Terminator zou een onuitwisbare impact op het medium drukken.

The Terminator

Sony Pictures

Het werd de film die de grootmeesterstatus van de toen 30-jarige Cameron voor de eeuwigheid veiligstelde. En natuurlijk dé film die van het uit anabole steroïden opgetrokken Oostenrijkse exportproduct Arnold Schwarzenegger een supericoon maakte.

Zelfs inwoners van het hol van Pluto zijn bekend met The Terminator. De oneliner ‘I’ll be back’ rolde de afgelopen 30 jaar van miljoenen lippen. Vaak hebben de citeerders in kwestie zelfs niet eens de film gezien. Dan weet je dat je voor altijd in de populaire cultuur vastgeroest zit.

The Terminator

The Terminator is wat je krijgt als je beperkte budgettaire middelen koppelt aan een creatief brein als Cameron. De speciale effecten mogen anno 2014 gedateerd aandoen, in de handen van een mindere god was deze film al lang vergeten geweest.

De openingstitels zijn subliem. Nooit toonde een met schedels bezaaid 2029 zo dystopisch. Eens de camera ons naar het contemporaine Los Angeles brengt, blijkt The Terminator zoveel meer dan science-fiction. In feite is het een ruige thriller met potige actiescènes.

The Terminator - Linda Hamilton

Sony Pictures

We were that close to going out forever. But there was one man who taught us to fight, to storm the wire of the camps, to smash those metal motherfuckers into junk. He turned it around. He brought us back from the brink. His name is Connor. John Connor. Your son, Sarah, your unborn son.

Dienster Sarah Connor (een Linda Hamilton die qua haartooi niet voor Tina Turner moest onderdoen), moeder van de ongeboren verzetsleider John Connor, is het opgejaagde wild van dienst. Hamilton is geen standaard Hollywoodschoonheid, maar haar présence spat van het scherm. Niet toevallig schoof Cameron haar later een knots van een ring om de vinger. Die ze enkele jaren later terug gaf, in ruil voor de helft van zijn vermogen.

The Terminator

Sony Pictures

Your clothes… give them to me, now.

De Terminator (Schwarzeneggers tekst beslaat nog geen 100 woorden) heeft slechts één doel: Sarah koelbloedig omleggen en vooral niet pretenderen dat hij accentloos Engels kan praten. Dat de cyborg zich door niemand een strobreed in de weg laat leggen, blijkt al tijdens de eerste bloederige kennismaking met een stelletje punks – let op die piepjonge Bill Paxton!

De paradox van tijdreizen

Maar ook het verzet kan tijdreizen. Soldaat Kyle Reese (een epicness uitademende Michael Biehn) toont zich bereid zijn (blote) leven in de schaal te leggen, teneinde de moeder van zijn futuristische heiland, John Connor, veilig te stellen. En haar stevig te bezwangeren, paradoxaal genoeg.

The Terminator - Michael Biehn

Sony Pictures

Come with me if you want to live.

Er zijn wel duizenden reden te bedenken waarom The Terminator zo fantastisch is. Wie anno 2014 zijn medemens als een zombie naar zijn smartphone ziet turen, moet overigens beamen dat Camerons doembeeld van het zelfbewuste Skynet – op 29 augustus 1997 nemen de machines  de wereld over – helemaal niet zo vergezocht was.

Terminator 2: Judgment Day

Zeven jaar later zou Cameron met het, voor die tijd, waanzinnige budget van 102 miljoen dollar Terminator 2: Judgment Day draaien. Geen cent te veel. Zelden kreeg een film zo een waardig vervolg. Mijn afgeleide Schwarzenegger action figures wachten veilig opgeborgen in een doos op het nageslacht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.