Het leven van een kogel

Lions Gate Films

Over de acteerprestaties van Nicolas Cage kan men blijven discussiëren. Overacting is bij hem meer regel dan uitzondering en de kwaliteit van een groot deel van zijn palmares is hoogstens middelmatig te noemen. Af en toe zet hij echter een personage neer waar je moeilijk omheen kan. Zijn incarnatie van Yuri Orlov (naar de echte wapenhandelaar Viktor Bout) in Lord of War is daar een voorbeeld van: ambitieus, cynisch, zelfzeker en ten allen tijde cool.

Lions Gate Films

Lord of War uit 2005 is zowel een sociale aanklacht als een psychologisch drama. Wanneer de Sovjet-Unie uiteenvalt beseft de Amerikaan van Oekraïense afkomst dat er plots een massa illegale wapens de zwarte markt zal overspoelen. Hij is er als de kippen bij om hele ladingen machinegeweren en ander oorlogstuig op te kopen en in oorlogshaarden in derdewereldlanden te koop aan te bieden. Ook al verliest hij de band met zijn familie en sluiten internationale politiemachten hem in, blijft hij zijn ambitie nastreven de grootste wapenhandelaar te worden.

Het meest interessante stuk van de film op visueel vlak is de begingeneriek: Na een korte inleiding tot de verspreiding van illegale wapens door Nicolas Cage zelf, volgt de camera een AK47-kogel van de fabriek, via de verschillende tussenpersonen tot het geweer en het dodelijk slachtoffer die tussen de twee ogen wordt geschoten. En dat allemaal op de Buffalo Springfield.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: ,

Comments are closed.