Songs die een scène maken (7)

Buena Vista Home Entertainment

Buena Vista Home Entertainment

Good Morning, Vietnam van Barry Levinson is gebaseerd op de carrière van DJ Adrian Cronauer. Deze militair werd tijdens de Vietnamoorlog ingezet als radiopresentator bij de Armed Forces Radio Service in Saigon. Zijn populariteit had hij te danken aan de rebelse manier waarop hij met de officiële richtlijnen van het leger omging. Hij draaide rock-‘n-roll, stak de draak met politici en legertop en lapte de goede smaak aan zijn laars.

Good morning, Vietnam! Hey, this is not a test. This is rock and roll. Time to rock it from the delta to the DMZ! Is that me, or does that sound like an Elvis Presley movie? Viva Da Nang. Oh, viva, Da Nang. Da Nang me, Da Nang me. Why don’t they get a rope and hang me? Hey, is it a little too early for being that loud? Hey, too late. It’s 0600! What’s the “0” stand for? Oh, my God, it’s early.

Er zijn verschillende redenen om Good Morning, Vietnam te mijden: Robin Williams is hectischer dan ooit, de humor wat achterhaald en zeer contextgebonden. De film past echter in het specifieke genre van oorlogskomedies als La Vita e Bella. Dit genre zoekt steeds een moeilijk evenwicht tussen luchtigheid en pathetiek, tussen de lach en de traan van de commedia dell’ arte. Naast de nar van dienst, komt dus ook de tragiek van oorlogsslachtoffers en een vernietigd land aan bod.

Buena Vista Home Entertainment

In de montage op Louis Armstrongs What a Wonderful World gaat de sfeer over van de natuurpracht van het Indochinees land naar het mensonterende bloedvergieten en al de opgeofferde mensenlevens. Cynici zullen er snel de goedkope effecten in terugvinden, maar wie goed oplet, merkt de kundige manier waarop de verschillende shots in beeld gebracht zijn.

Interessant is ook het debuut van Forest Whitaker als assistent van Cronauer. Ondanks zijn nogal eenzijdige fysiek, bewijst deze topacteur reeds over een verrassende reikwijdte te beschikken. Hij slaagt erin even ontwapenend als beangstigend te zijn en verbergt zijn ietwat lomp voorkomen onder een vertederende spontaniteit.

Good Morning, Vietnam is een interessante visie op een specifiek aspect van de geschiedenis en de populaire cultuur. Het is ook een aanrader voor wie Williams’ improvisatiesessies kan appreciëren of benieuwd is naar een jonge Whitaker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.