Songs die (g)een Globe verdienen (4)

Disney

Disney

In betere tijden reef Disney de ene Golden Globe voor beste song na de andere binnen. Het Huis van de Muis kaapte traditiegetrouw ook de Oscar weg. Under the Sea uit The Little Mermaid zette de trend in 1989. In 1991 maakte het nummer Beauty and the Beast uit de gelijknamige film eenzelfde dubbelslag. In 1992 won A Whole New World met de vingers in de neus, terwijl met Friend Like Me en Prince Ali nog twee Aladdin-hits op de shortlist prijkten.

Disney, een vergane glorie?

Pocahontas

Disney

Ook The Lion King uit 1994 was een ware hitmachine. Elton Johns onsterfelijke Can You Feel the Love Tonight won meer dan verdiend, met als enige echte concurrentie Circle of Life van diezelfde geridderde songsmid . In 1995 zette PocahontasColors of the Wind de prijzenslag verder.

Maar er waren tekenen aan de wand. The Hunchback of Notre Dame (1996) haalde de shortlist niet. Hercules (1997) en Mulan (1998) konden hun nominaties niet verzilveren. In 1999 maakte Disney een kortstondige comeback. Phil CollinsYou’ll Be in My Heart won zowel de Globe als de Oscar voor beste song. Na Tarzan was de magie voorgoed op.

Let It Go

Wordt het dit keer anders met Let It Go uit Frozen? Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez krabbelden het nummer neer op notenschrift, Broadwayster Idina Menzel leende haar krachtige strot. Naar eigen zeggen draaide het componerende echtpaar Lopez de soundtracks van The Little Mermaid en Beauty and the Beast grijs tijdens het schrijven. Daarnaast haalden ze ook nog wat mosterd bij hedendaagse iconen Adele en Lady Gaga.

Disney

Conceal, don’t feel, don’t let them know
Well now they know

Let it go, let it go
Can’t hold it back any more
Let it go, let it go

Let It Go fungeert als een klassieke Disneycatharsis. Wanneer sneeuwkoningin Elsa (Menzel) haar verloren gewaande krachten herontdekt (ze legt het halve koninkrijk Arendelle onder een ijslaag in ware X-Men-stijl), slaat ze op de vlucht. Moederziel alleen zingt ze in het eenzame sneeuwlandschap al de shit en sores van jaren heimelijkheid van zich af. Pianogetokkel, zwierige strijkers en blazende hoorns doen de rest.

Kanshebber?

Best wel. Let It Go haalt het torenhoge niveau van de Disneysongs uit begin jaren ’90 niet helemaal, maar de concurrentie stelt dit jaar niet bijster veel voor. Bovendien is het al van 2006 geleden dat de jury nog eens een song uit een animatiefilm lauwerde. Toen was het goud voor Prince’s Song of the Heart uit Happy Feet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.