Daar gaan je mensenrechten

Overture Films

Overture Films

Heb je je ooit afgevraagd hoe simpel en leuk het leven zou kunnen zijn als er geen landsgrenzen bestonden? Misschien is dit precies wat Thomas McCarthy had gedacht toen hij The Visitor (2007) schreef en daarna ook zelf regisseerde.

Overture Films

Net als McCarthy’s The Station Agent (2003) is ook The Visitor een verhaal van eenzaamheid, hoop en gewone menselijke affectie. Deze film gaat over Walter Vale (Richard Jenkins), een tikkeltje bittere economieprofessor en vrijwel geïsoleerde weduwnaar. Op een dag werd Walter noodgedwongen naar New York gestuurd om een paper te presenteren op een conferentie. Daar trof hij in zijn oude appartement een koppel illegale immigranten aan. De twee dachten dat het flatje vrij was omdat een oplichter het aan hen had verhuurd.

It means I’m late by an hour. All Arabs are late by an hour, it’s genetic, we can’t help it.

Toen de waarheid aan het licht kwam, wilden Tarek (Haaz Sleiman) en Zainab (Danai Gurira) direct vertrekken. Walter ontdekte echter dat ze nergens naartoe konden gaan en liet ze een tijdje blijven.

Langzaamaan raakte de eenzame prof. steeds meer gehecht aan het jonge en levendige koppel. De Palestijns-Syrische Tarek leerde hem spelen op een djembé en voor de eerste keer na een lange tijd begon Walter zich weer open te stellen. In het onderstaande fragment zie je dat de twee mannen zich oprecht amuseren samen met een groepje amateurspelers in het Central Park.

Overture Films

You can’t just take people away like that. Do you hear me? He was a good man, a good person.

We weten vanaf het begin dat het om illegale immigranten gaat. Je kunt dus zo al raden dat de overheid op een bepaald moment zal tussenkomen. Tarek werd uiteindelijk inderdaad – en eigenlijk onterecht – opgepakt en in een gesloten asielcentrum gestoken. Walter deed er alles aan om zijn nieuwe vriend te helpen, maar als een gewone burger heb je in realiteit weinig tot niks te zeggen. De overheid maakt beslissingen en jij mag op je kop gaan staan, luisteren zal je toch doen.

Alsof het verhaal nog niet tragisch genoeg was, liet McCarthy naar het einde toe een kleine romance ontplooien tussen Walter en Tareks moeder Mouna (Hiam Abbass). Aangezien ook zij in de VS illegaal verbleef, mocht Mouna haar zoon niet bezoeken. Walter was dus de enige contactpersoon tussen de twee. Tot wanneer natuurlijk… En de rest ga ik niet verklappen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.