De apocalyps in vijf films (2)

Delicatessen

StudioCanal

Hier zijn we weer met het kruim van de post-apocalyptische films! Vorige week zag het einde van de wereld er troosteloos en grauw uit in The Road, maar zefs in barre tijden mag er wel eens gelachen worden. Vandaar de keuze van deze week: Delicatessen.

StudioCanal

Deze cultklassieker uit de stal van de prettig gestoorde Fransmannen Marc Caro (La cité des enfants perdus) en Jean-Pierre Jeunet (Amélie) is er eentje uit de oude doos, 1991 om precies te zijn. Het lijkt een gouden regel in einde-van-de-wereld- films, want net als in The Road is ook in Delicatessen  de oorzaak van de ramp onbekend. Er heerst schaarste en hongersnood, maar daar heeft de plaatselijke slager/ huisbaas iets op gevonden. Als de honger onstilbaar is, belandt een nietsvermoedend slachtoffer onder zijn hakmes en worden de magen van de excentrieke appartementsbewoners weer gevuld.

Het verhaal is echter slechts de kapstok waarrond de twee Fransen een geheel eigenzinnig en wonderbaarlijk universum bouwen. Cartooneske figuren bevolken dat bijzondere universum dat baadt in warme, verzadigde kleuren. Met originele vondsten, donkere humor en nostalgisch stemmende muziekjes – het cello/ zingende zaag duet! –  is het einde van de wereld helemaal zo slecht nog niet.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.