De apocalyps in vijf films (5)

Eraserhead

Umbrella Entertainment

Het einde is nabij. Geen verschroeiende zonnestorm of mierenplaag die de aardbol wegveegt – voorlopig toch niet –, maar het einde van mijn post-apocalyptisch filmlijstje. Naar aanleiding van The Colony (met Laurence Fishburne) die dit najaar in de filmzaal verschijnt, heb ik mijn spotlicht op de betere alternatieve end-of-times films gericht. Hierna kan het weer alle kanten uit, want zelfs na de apocalyps is er hoop op leven. Is de toekomst somber en grauw als in The Road en La cinquième saison, of spelen we cello en zingende zaag als in Delicatessen? Misschien krijgen we een monsterlijk gedrocht van een baby, wat het geval is in de afsluiter van de reeks: Eraserhead.

Umbrella Entertainment

De debuutfilm van David Lynch – meester van het überweirde en boetseerder van het onderbewustzijn – heeft ondertussen een legendarische cultstatus verworven. Eraserhead is een bevreemdende nachtmerrie in een desolaat en post-industrieel niemandsland. Henry – met het kapsel dat onder hoogspanning staat – leeft in een slordig appartementje waar hij zich verliest in surrealistische dagdromen. De vrouw die uit de lucht vallende spermaslierten vertrappelt of de groteske baby, een hoopje ingewanden met een bestiale kop, staan in het geheugen van iedere cinefiel gegrift.

Eigen aan Lynch’ werk is er weinig verhaal en rijgen de absurde taferelen zich aan elkaar in kunstig zwart-wit. Wie het surrealisme en de body horror van David Cronenbergs vroeger werk weet te appreciëren, zal hier ook zeker zijn gading vinden. En de geniale geluidsband dikt de dreiging aan met industriële noise en donkere ambient.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.