Veranderen hoeft soms niet

20th Century Fox

20th Century Fox

Er is maar een handjevol mensen in Hollywood die ik eigenlijk heel graag zou willen ontmoeten en Tim Burton is er zeker een van. Mijn liefde voor zijn films begon ongetwijfeld met Edward Scissorhands uit 1990. In dit excentrieke fantasiedrama laat Burton een romance ontplooien tussen Johnny Depp en Winona Ryder.

Why are you hiding back there? You don’t have to hide from me – I’m Peg Boggs, your local Avon representative and I’m as harmless as cherry pie…

20th Century Fox

Ver van je perfecte gezinnetje, ergens in een duister kasteel woont Edward (Depp): een eigenaardige, artificiële persoon met scharen in plaats van handen. Edwards maker/vader (Vincent Price) wou een zoon voor zich creëren, maar voor hij hem helemaal kon afwerken, kreeg hij een hartinfarct. Zo bleef zijn creatie voor altijd onafgewerkt en eenzaam achter. Of toch tot wanneer een brave huismoeder Peg (Dianne Wiest) uit een nabije gemeenschap hem ontdekt en meeneemt. Want ja, zo’n geïsoleerde eenzaat uithangen, dat doe je toch niet.

Wat een mooi voorbeeld van menselijke genegenheid en acceptatie. ‘t Is goed dat naïef zijn geen zeer doet, want diep vanbinnen weten we allemaal dat zulke verhalen zelfs in films niet echt kunnen zijn. Pegs gezin kan Edward misschien wel aanvaarden, de rest van de gemeenschap beschouwt hem steeds als iemand/iets exotisch, raars en naar het einde toe zelfs gevaarlijks. Het maakt ook niet uit dat hij in feite veel braver is dan hun eigen verwende en rotzakkige kroost. Edward wordt zowat door iedereen misbruikt. Door de ene al wat meer dan door de andere natuurlijk.

20th Century Fox

It’s not heaven he’s from! It’s straight from the stinking flames of hell!

De zaak loopt uiteindelijk zodanig uit de hand, dat Edward niet anders kan dan gewoon terugkeren naar zijn kasteel. In het fragment onderaan zie je hoe hij een ijsengel aan het maken is terwijl Pegs dochter Kim (Ryder) in de sneeuw aan het dansen is. Op dat moment wordt ze ook echt verliefd op hem. Ik vind het persoonlijk een zeer ontroerend en mooi stukje en Danny Elfmans muziek speelt daar absoluut een rol in.

Excuses voor de slechte videokwaliteit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.