De geschiedenis van de trailer in 15″

rating-card

MPAA

Als je ook maar een beetje op mij lijkt, dan heb je een onverklaarbare affectie voor filmtrailers. Tijdens mijn tienerjaren zat er steeds een tape klaar in de videospeler om de nieuwste spots op te nemen. Ook vandaag probeer ik de release van trailers op de voet te volgen. Een goed gemaakte trailer kan me helemaal in extase brengen. Zo erg zelfs dat een té straffe trailer een enorme teleurstelling voorafgaat wanneer de film effectief in de zalen komt.

Sinds sociale media de scepter zwaaien, is online marketing steeds belangrijker geworden. Korte teasers leiden in geen tijd een eigen leven op het internet, vooral bij verfilmingen van bijvoorbeeld strips of populaire boeken. Er wordt gedeeld en geretweet aan een ijltempo.  Voor je het weet, is je film gelanceerd. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo geweest.

Het onderstaande video-essay van FilmmakerIQ.com vertelt de geschiedenis van de filmtrailer aan de hand van enkele ijkpunten. Van het eerste promofilmpje voor een toneelstuk op Broadway in 1913 en het monopolie van de N.S.S. (National Screen Service) die tussen de jaren 20 en 60 de ‘trailermarkt’ beheersten, tot de gedurfde en experimentele trailers van regisseurs Alfred Hitchcock en Stanley Kubrick in de jaren 60.

Universal

Gaandeweg werd ook muziek belangrijker, zoals we zien in de spot voor The Graduate. De dreigende score van John Williams speelde dan weer een aanzienlijke rol in de trailer voor de eerste film die we een blockbuster noemden: Jaws uit 1975. Universal betaalde een ongezien bedrag voor de televisiecampagne, en dat loonde. Het legde de kiem voor de gouden tijd van de trailer. Niet veel later verscheen bovendien de herkenbare stem van Don LaFontaine, die de frase ‘In a world…’ onsterfelijk maakte.

Filmtrailers: een kunst op zich. Maar dat wisten wij bij Supercalifragilistic natuurlijk al langer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.