Dit zag hij niet aankomen

Buena Vista International

Buena Vista International

Als je graag films ziet over criminele meesterplannen dan is Nueve reinas (Nine Queens) van Fabián Bielinsky zeker een must-see. Deze Argentijnse misdaadfilm uit 2000 gaat over twee oplichters die een postzegelverzamelaar proberen te bedriegen door hem valse postzegels aan te smeren. De film werd genomineerd voor 28 filmprijzen en sleepte 21 daarvan in de wacht.

Buena Vista International

Ervaren oplichter Marcos (Ricardo Darín) volgt een andere, onbekende oplichter Juan (Gastón Pauls) terwijl die bezig is in een winkel. Wanneer Juan een fout begaat, geeft Marcos zich voor een politieagent en neemt zijn jongere “collega” mee. Marcos vertelt hem daarna wel wie hij echt is en Juan vraagt hem om een paar van zijn trucjes te tonen. Hij heeft namelijk dringend geld nodig om zijn vader – ook een oplichter! – te helpen. Toch leuk dat sommige gezinnen wel interessante tradities hebben.

Can’t you see the way she swings her ass? There are no saints.

Ask and you shall receive, want er duikt ineens een überinteressant zaakje op. Zo vraagt een van Marcos’ vroegere compagnons hem om een valse collectie zeldzame postzegels, The Nine Queens, te verkopen. Het potentiële slachtoffer is een rijke Spanjaard. Hij staat op het punt gedeporteerd te worden en probeert dus zijn rijkdom op een of andere manier het land uit te krijgen. Sinds er weinig tijd is om de authenticiteit van de postzegels na te gaan, laat de Spanjaard een snelle controle uitvoeren. De kopieën blijken van uitstekende kwaliteit te zijn, dus hangt er geen vuiltje aan de lucht.

You’ll have to shove it up your ass, Marquitos.

Buena Vista International

Wij weten natuurlijk dat er  juist niks anders dan vuiligheid aan de lucht hangt. De Spanjaard wil de postzegels wel kopen, maar er gaat van alles en nog wat mis. Uiteindelijk proberen Marcos en Juan de echte postzegels aan te schaffen om die dan voor een hogere prijs door te verkopen aan de rijke Spanjaard. Nog steeds mee? Perfect! En anders moet je zeker de film bekijken.

Wonder bij wonder krijgen onze helden de echte postzegels dan toch te pakken. Alleen wil de rijke stinkerd ze nu enkel overkopen als hij een nacht mag doorbrengen met de zus van Marcos, Valeria (Leticia Brédice). Geïntrigeerd? Terecht! Want toen ik de slotscène zag, viel ik bijna achterover. Zelden stonden mijn ogen en mond tegelijkertijd zo wijd open. Toen ik ze uiteindelijk dicht kreeg, zat ik nog een kwartier te lachen. Dat was een ontknoping om ‘U’ tegen te zeggen. Laat het onderstaande fragment maar een voorsmaakje zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.