Droomkoppel en een overleden echtgenote

Selznick International Pictures

Selznick International Pictures

Iedereen weet dat Alfred ‘The Master of Suspense’ Hitchcock een grandioze filmmaker was. Het is dus zeker de moeite waard om nu en dan een film van hem te bespreken. In dit artikel wil ik het hebben over een van mijn persoonlijke favorieten.

Ik heb al een aantal films van Alfred Hitchcock gezien, die stuk voor stuk geniaal waren. Toen ik Rebecca uit 1940 tegenkwam, heb ik die film dan ook onmiddellijk en vol spanning bekeken. Hij heeft alles: een intrigerende plot, fantastische acteurs, spannende muziek, romantiek en een onverwachte ontknoping.

Mrs. de Winter: He had a theory that if you should find one perfect thing, or place or person, you should stick to it. Do you think that’s very silly?
Maxim de Winter: No, I’m a firm believer in that myself.

Rebecca gaat over de relatie tussen een jonge, naïeve vrouw (Joan Fontaine) – haar naam komen we nooit te weten – en de rijke en charmante, maar getormenteerde weduwnaar Maxim de Winter (Laurence Olivier). In het begin lijkt alles van een leien dakje te lopen. Zij is jong en mooi, hij is knap en welgesteld, ze zijn allebei verliefd. De succesformule voor een feilloos huwelijk dus.

Selznick International Pictures

Selznick International Pictures

We weten echter allemaal dat er altijd wel iets schuilt achter zo’n perfecte situatie. In dit geval zijn het de duistere herinneringen aan Maxims eerste vrouw, Rebecca, die nog niet zo lang geleden overleden is. De nieuwe Mrs. de Winter heeft er voornamelijk last van wanneer ze samen met haar man terugkeert naar zijn huis in Manderley. De huishoudster Mrs. Danvers (Judith Anderson) was een grote fan van Rebecca en doet er alles aan om haar nieuwe meesteres buiten te pesten.

In de onderstaande scène zie je hoe Mrs. Danvers de zo al nerveuze jonge vrouw psychologisch werkelijk teistert. Haar blik is gewoon angstaanjagend. Zo’n personage vind je echt alleen maar in Hitchcocks films. De hedendaagse thrillers en horrors kunnen er zeker wat van leren.

Even ter informatie: Rebecca is zonder twijfel een uitstekende film, maar het is wel een chick flick. Hij is heel anders dan bijvoorbeeld Rear Window of Psycho. Het blijft natuurlijk een film van Hitchcock, maar de nadruk ligt hier toch wat meer op romantiek dan in zijn andere prenten. Beste feministen, bij deze wil ik jullie er ook voor waarschuwen dat de heldin zowat de grond kust waarop haar man loopt, terwijl hij niet altijd even liefdevol is. Als je zoiets niet kunt slikken, verzoek ik je vriendelijk: Step away from the film!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.