Film-Plateau: Un condamné à mort s’est échappé

Gaumont

Deze week brengt het Film-Plateau in KASKcinema een indringende Franse film van regisseur Robert Bresson.

In Un condamné à mort s’est échappé zien we hoe een Franse verzetstrijder (François Leterrier) in een Nazi-gevangenis belandt. Doorheen de film werkt de gevangene aan zijn ontsnapping waarbij hij overlegt met andere gedetineerden en constant op zijn hoede moet zijn voor de Duitse bewakers.

Gaumont

Deze bewakers krijgen we amper te zien, maar we horen ze wel. De spanning in de film wordt vooral gebracht door het gebruik van auditieve middelen zoals muziek maar misschien nog veel belangrijker door het on-screen geluid. Voetstappen die naderen, een deur die kraakt,… Cineast François Truffaut noemde de film niet voor niets een werk van ‘pure muziek’ waarvan de essentie in het ritme zit.

Verder werkt Bresson enkel met het hoogst nodige. Alleen datgene wat echt in beeld moet komen in functie van de narrativiteit zal in beeld komen. Alle andere objecten of handelingen vermijdt hij. Op die manier krijg je een uitgepuurd beeld dat enkel de werkelijke essentie van het verhaal bevat.

Ook wie niet zozeer voor de meer klassieke werken te vinden is zal Un condamné à mort s’est échappé waarschijnlijk toch kunnen apprecièren, al is het alleen al omwille van zijn unieke vertelvorm die je werkelijk bij het verhaal betrekt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.