FUBAR en hoe daar mee om te gaan

Sony

Sony

Opgelet: volgend artikel bevat geen trailers van blockbusters, weetjes over thrillers, of roddels over rom-coms! Voor je dagelijkse portie popcorn, gelieve dus nu (ver) weg te zappen. Nog steeds hier? Flink zo! Ik zou het namelijk graag eens over something completely differrent willen hebben. Hou je dus klaar en zet je maar stevig schrap voor de gortdroge en keiharde realiteit van het al decennia lang aanslepende conflict tussen Israël en Palestina.

Sony

In theorie zit het er in dat kleine lapje grond tussen Egypte en Libanon al van in Bijbelse tijden bovenarms op tussen joden en moslims. In de praktijk begon de miserie echter pas, euh, echt toen de Verenigde Naties na WOII het beloofde land Israël terug gaven aan de over de ganse wereld uiteengedreven Joodse bevolking. Wat de nobele schenkers namelijk over het hoofd hadden gezien was dat Israël al bevolkt was. Door de Palestijnen met name. Met de na meer dan 50 jaar nog steeds actuele onvrede tot gevolg. Om het eens zacht uit te drukken.

The truth can blow you apart

Wees gerust, ik ga hier geen geopolitieke standpunten innemen over wie de ware schuldige is, of wie de eerste steen zou gegooid hebben. Het is en blijft hier nog altijd een filmforum, en dat wil ik nog een tijdje zo houden. Bovendien zijn er in het filmwereldje zelf voldoende voorbeelden beschikbaar over dit onderwerp. Films die door hun minder aantrekkelijke onderwerp meestal onderbelicht blijven. En meestal ook onterecht, want, in tegenstelling tot het veelal hersenloze prut dat dagelijks vanuit Hollywood op ons wordt losgelaten, bieden de 5 films en documentaires hieronder wel degelijk een meerwaarde voor onze hersenpan. En voor ik jullie daar SAAAAI hoor geeuwen, dan counter ik dat alvast maar al te graag door er helemaal op het eind een komedie aan toe te voegen.

Waltz with Bashir (2008)

In dit poëtisch geanimeerde meesterwerk van Ari Folman speelt de Israëlische filmmaker zelf de hoofdrol. Met de hulp van tal van interviews en door te graven in z’n eigen geheugen probeert hij namelijk te achterhalen wat er allemaal is gebeurd in de oorlog met Libanon, en meer bepaald tijdens de slachting van Sabra en Shatilla. Zijn zoektocht levert niet alleen wrede ontdekkingen op, maar ook verdomd prachtige scènes, die zich dan ook al meer dan terecht in het filmcanon mochten nestelen.

5 Broken Cameras (2011)

Geen poëzie, en geen animatie, maar wel de keiharde realiteit. Wanneer de Palestijnse landbouwer Emad Burnat een camera koopt om de verjaardag van z’n jongste zoon te filmen, ontdekt hij al snel dat hij met deze camera ook andere belangrijke zaken in beeld kan brengen. Israëlische bulldozers bijvoorbeeld die de olijfgaarden in de buurt vernietigen om plaats te ruimen voor nieuwe nederzettingen. Of het Israëlische leger, dat maar al te graag schiet op de aan grensposten betogende massa, met onder meer de dood van zijn beste vriend tot gevolg. Ook zijn camera zal een paar keer sneuvelen, maar voor elke kapot geslagen of geschoten camera koopt of krijgt Burnat een nieuwe. Dat niet alle Israeli gewetenloos zijn bewijst gelukkig ook Guy Davidi, een documentairemaker uit de buurt van Jaffa. Met zijn hulp weet de autodidact Burnat al het beeldmateriaal om te vormen tot een beklijvende, aangrijpende, frustrerende, maar vooral ook overal ter wereld vertoonde documentaire. En dankzij YouTube vinden jullie hem nu ook hier:

The Gatekeepers (2012)

Opnieuw een documentaire, maar dan wel één die zijn camera richt op een onverwachte hoek: de Israëlische geheime dienst. Regisseur Dror Moreh wist namelijk 6 voormalige bazen te strikken die een onthutsende geschiedenis schetsen vanaf de Zesdaagse Oorlog uit 1967 (met buurlanden Egypte Jordanië en Syrië) tot nu. Uiteraard komt ook hun visie op de Palestijnse onrusten en opstanden ruim aan bod. Hun unieke onthullingen openden wereldwijd vele ogen en schepten een nieuw en verhelderend beeld van de situatie in het Midden-Oosten.

Thank God it’s Friday (2013)

De laatste documentaire uit dit lijstje is eentje van eigen makelij. Jan Beddegenoodts en Niel Iwens tonen zonder mening of vingerwijzing het dagelijkse leven in een Palestijns dorp en in een aangrenzende Israëlische nederzetting. Gedurende drie jaar filmden deze jonge documentairemakers de meningen, gedachten en handelingen van beide kampen. Ook zoomden ze in op de wekelijkse en vreedzaam bedoelde protestmarsen van de Palestijnen tegen deze nederzetting. Jammer genoeg is de reactie van het Israëlische leger minder vreedzaam en de spanning stijgt dan ook week na week.

TGIF komt bij ons in het najaar in de bioscoop. Meer info over deze bekroonde documentaire vind je hier.

Le Cochon de Gaza (2011)

Ik beloofde jullie een komedie, en met deze film van Sylvain Estibal krijgen jullie een komedie. Een aantal maanden terug schreef ik al een meer uitgebreide recensie van de film die ook wel eens luistert naar When Pigs Have Wings. Veel woorden hoef ik daar dus niet meer aan toe te voegen, maar voor de volledigheid geef ik jullie wel graag nog eens de trailer mee:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.