In de ban van perfectie

DreamWorks

DreamWorks

Het is ondertussen niet meer te tellen hoeveel boeken filmmakers al verkloot hebben door ze te proberen verfilmen. Denk maar aan de The Hobbit-trilogie. Uiteindelijk krijgen we waarschijnlijk meer dan acht uur “kijkplezier” uit een boek van maar 310 pagina’s. Tolkien draait zich om in zijn graf! Nu ja, door het succes van de The Lord of the Rings-reeks was het natuurlijk wel te verwachten dat Hollywood het hele concept maximaal zou uitmelken.

DreamWorks

Last night I dreamt you were dead.

Gelukkig duikt er zo nu en dan toch een aangenaam verrassende uitzondering op. Tom Tykwers Perfume: The Story of a Murderer (2006) is bijvoorbeeld een fantastische verfilming van Patrick Süskinds boek Das Parfum. Ik was bij momenten zelfs verbaasd hoe trouw de scenarioschrijvers aan de roman bleven.

Perfume: The Story of a Murderer speelt zich af in het 18e-eeuwse Frankrijk. De film draait om het leven van Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), zijn bovenmenselijke reukzin en zijn moordlustige zoektocht naar de perfecte geur.

DreamWorks

When Jean-Baptiste did finally learn to speak he soon found that everyday language proved inadequate for all the olfactory experiences accumulating within himself.

Persoonlijk vind ik dat de film al vanaf het begin echt goed in elkaar zit. In onderstaande scène zie je bijvoorbeeld hoe Grenouille geboren en gedumpt wordt. Hij groeit verder op als een merkwaardige eenzaat met een steeds groeiende en onstilbare obsessie. Die loopt compleet uit de hand wanneer Grenouille per ongeluk een roodharige pruimenverkoopster (Karoline Herfurth) vermoordt. Hij raakt bezeten door haar lichaamsgeur en probeert vanaf dat moment koste wat het kost de perfecte geur te creëren. Als je trouwens graag leest, raad ik ook het boek echt aan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.