Jack Ryan is back (again)

Paramount Pictures

Paramount Pictures

Jack Ryan is zonder twijfel één van de bekendere actiehelden van de Amerikaanse filmgeschiedenis. Meerdere bekende Hollywoodacteurs kropen al in zijn huid. Dat heeft natuurlijk alles te maken met zijn literaire vader, Tom Clancy. Clancy was een briljant thrillerauteur, en schreef meerdere bloedstollende boeken met Jack Ryan in de hoofdrol. De man overleed dit jaar, en zal dus zelf niet kunnen meemaken hoe Paramount een nieuwe film uitbrengt over de avonturen van Jack Ryan. De film heet Jack Ryan: Shadow Recuit.

Paramount

Jack Ryan: Shadow Recruit is voor het eerst niet rechtstreeks gebaseerd op één van Clancys boeken. Regisseur Kenneth Branagh werkte samen met een aantal scenaristen aan een alternatief script rond de held. Uiteraard vinden we een paar typische Clancy-elementen terug. Publieke vijand nummer één is ditmaal een Russische miljonair. Die man wil de financiële markten op een schandalig criminele manier naar zijn hand zetten.

Het doel van de schurk is uiteraard lachwekkend megalomaan: de vernietiging van de economie van de Verenigde Staten. Ex-marinier Jack Ryan werkt als financieel analist in Moskou en moet het willens nillens maar oplossen. Markten, financiële analisten, beurzen, je hoort het goed. De plot probeert duidelijk op de financiële actualiteit in te spelen.

Zoals het elke zichzelf respecterende Jack Ryan-verfilming betaamt, kan ook deze prent op een sterrencast rekenen. Regisseur Kenneth Branagh doorzom al vele watertjes als Shakespeare-acteur en zal zelf de bad guy spelen. De rol van Jack Ryan is voor Chris Pine. Pine is vooral bekend van zijn rol als James T. Kirk in het zeer succesvolle Star Trek (2009). Deze big budget film is zonder twijfel een nieuwe stap in Pines relatief jonge carrière.

‘Ik ben het eigenlijk gewoon om grotere ego’s te spelen. Maar wat Jack Ryan zo fantastisch maakt, is dat hij een goed mens is.’

1009823_nl_jack_ryan__shadow_recruit_1381131502631

Paramount Pictures

Na de reboot van Star Trek mag Pine zich dus opnieuw aan een personage wagen dat gedrenkt is in de filmgeschiedenis. De legendarische James Kirk maakt plaats voor de ruwe bolster met  een blanke pit die Jack Ryan heet. Schrijf maar op, over vijf maanden kent iedereen Chris Pine (als dat al niet het geval is). 

Deze superster in volle wording kreeg op de set het gezelschap van ervaringsdeskundige Kevin Costner, die een FBI-agent speelt. En zie, het planeetje dat Hollywood heet is toch o zo klein. Oorspronkelijk zou Costner zélf Jack Ryan spelen in de allereerste verfilming met het personage in de hoofdrol. Maar Costner was druk bezig met de verfilming van Dances with Wolves, en bedankte voor de rol. Gezien het enorme (en terechte) succes van Dances with Wolves geen slechte keuze, als je het mij vraagt.

Het was Alec Baldwin die Jack Ryan liet debuteren in The Hunt for Red October. Het lijstje supersterren in de nieuwe Clancy-film is trouwens nog niet uitgeput, ook Keira Knightley maakt haar opwachting in de film. Zij speelt het nietsvermoedende vriendinnetje van Jack Ryan.

Jack Ryan: Shadow Recruit is dus alleen al vanuit filmhistorisch oogpunt een film om naar uit te kijken. Al blijft het natuurlijk afwachten hoe Branagh en co met de legacy van Clancys oeuvre omspringen. De trailer doet qua stijl alvast een beetje aan de Bourne-films denken, wat zeker een goede zaak is. Want dat is dé versie van Jack Ryan die we willen zien: driedimensionaal, subtiel en intelligent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.