Krav Maga in films

Warner

Wie aandachtig heeft gekeken naar actiefilms tijdens de laatste tien jaar heeft er ongetwijfeld op gelet dat vechtpartijen sterk evolueerden. In de jaren 70 waren stunts vaak erg onbeholpen terwijl in de jaren 80 ontploffingen en bloedspetters hoogtij vierden. De laatste tijd wordt er vooral naar rauw realisme gestreefd. Wie denkt aan de gevechten van Jason Bourne of aan hoe Liam Neeson zich een weg baant naar zijn dochter in Taken, herinnert zich griezelig ruwe moves met efficiënte en bloedige resultaten.

De vechttechniek die stuntcoördinatoren tegenwoordig het meest inspireert is de Israelische Krav Maga. Het betekent letterlijk iets als “contactgevecht”, is gebaseerd op technieken van straatgevechten en werd ontwikkeld door Joodse instructoren voor militaire doeleinden. Krav Maga verschilt sterk van traditionele vechtkunsten in het gebrek aan rituelen, uniform of regels. Het doel van de technieken is het inschatten van (de talrijke) tegenstanders en omgeving, en de tegenpartij zo snel en efficiënt mogelijk onschadelijk maken.

Om dat doel te bereiken zijn de gevoeligste delen van het lichaam de eerste mikpunten: gewrichten, nek, hoofd, genitaliën. Terwijl de Israelische geheime dienst Mossad het al altijd gebruikte is Krav Maga sinds het einde van de Koude Oorlog een hit bij onder andere CIA, FBI en het Belgisch leger. Lang kon het dus niet duren voor Hollywood de actie oppikte tot het grootste plezier van liefhebbers van close combat scènes in films.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.