Levenslust en een beetje Chopin

Focus Features

Focus Features

Als er één ding is waar ik altijd spijt van heb gehad, dan is het wel dat ik geen piano kan spelen. Dit gevoel werd nog eens versterkt toen ik The Pianist (2002) zag. Schandalen of geen schandalen, Roman Polanski weet wat filmmaken is. Samen met Adrien Brody hebben ze van The Pianist een echt pareltje gemaakt. Hun Oscars voor beste regisseur en beste acteur waren bij deze meer dan verdiend. Scenarioschrijver Ronald Harwood won toen trouwens ook een Oscar. Verder sleepte de film nog 48 andere prijzen in de wacht. En te denken dat de dvd mij amper iets gekost heeft. Als het zo zit, wil ik nog wel een paar andere topregisseurs zich in een drama zien wikkelen.

Focus Features

I told her not to worry, you had your papers on you. If you’d been hit by a bomb, they’d have known where to take you.

The Pianist is een biografisch oorlogsdrama. De film werd gebaseerd op het autobiografische boek van Wladyslaw Szpilman, een Pools-Joodse pianist en componist die de Tweede Wereldoorlog overleefde.

In 1939 vallen nazi-Duitsers Polen binnen. Szpilman (Brody) en zijn familie worden gedwongen te verhuizen naar het Getto van Warschau. Dit was het grootste Joodse getto opgericht tijdens de Holocaust. In 1942 wordt de Szpilman-familie gedeporteerd naar het Treblinka vernietigingskamp in het noordoosten van Polen. Dankzij een vriend kan Wladyslaw echter overleven. Verschillende kennissen helpen hem verder zich jarenlang schuil te houden.

Wladyslaw Szpilman: What are you reading?
Henryk Szpilman: “If you prick us, do we not bleed? It you tickle us, do we not laugh? If you poison us, do we not die? And if you wrong us, shall we not revenge?”

Focus Features

Na de Opstand van Warschau in augustus 1944 blijft er nauwelijks iets over van de stad. Wladyslaw, uitgemergeld en verlaten, probeert wanhopig eten en onderdak te vinden. Uiteindelijk vindt hij een blik met augurken, maar wanneer hij het open probeert te krijgen, wordt hij ontdekt door de Duitse Wehrmachtofficier Wilm Hosenfeld (Thomas Kretschmann). Een geluk bij een ongeluk, want Hosenfeld blijkt een grote pianoliefhebber te zijn. Wanneer Wladyslaw een stukje Chopin voor hem speelt, wordt hij zodanig ontroerd dat hij de afgeleefde pianist zich op de zolder laat verstoppen. Hij brengt hem bovendien regelmatig eten.

In 1945 zien de Duitsers zich genoodzaakt weg te trekken uit Polen. Wladyslaw Szpilman wordt uiteindelijk gered door de Poolse troepen. Hij stierf in 2000 op 88-jarige leeftijd. Wilm Hosenfeld stierf in 1952. Hij zat tot aan zijn dood in Sovjet gevangenschap.

In het fragment onderaan zie je hoe Szpilman pianospeelt voor Hosenfeld. Let op de hele houding en het gezichtsuitdrukking van de officier. Zo zat ik ook letterlijk te staren naar mijn tv-scherm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.