Link tussen Se7en en The Usual Suspects?

New Line Cinema

New Line Cinema

David Finchers Se7en en Bryan Singers The Usual Suspects: twee films die toch wel een aantal gelijkenissen kennen. Allebei uitgebracht in 1995. Beiden werden ook zeer enthousiast onthaald door critici en publiek. Allebei hebben ze ietwat gefrustreerde detectives in de hoofdrol. Allebei kennen ze Kevin Spacey in één van de (hoofd)rollen. En zo kan je nog wel eventjes doorgaan.

New Line Cinema

Eén van de belangrijkste, misschien wel dé belangrijkste, gelijkenis is de confrontatie tussen goed en kwaad. Zowel The Usual Suspects als Se7en confronteren agenten met een ogenschijnlijk onbegrijpelijk en onvatbaar meesterbrein. Se7en heeft de sociopaat  ‘John Doe’, terwijl The Usual Suspects de geniale Keyzer Soze als tegenstander kent. En nu, zo’n 19 jaar na de release van beide films, duikt er een theorie op die meent dat deze slechteriken dezelfde persoon zijn.
Zo zou Soze’s hulpje Kobayashi (uit The Usual Suspects) de criminele sociopaat afgezet hebben bij het slachtoffer dat sterft door diens luiheid (in Se7en). Daarnaast worden beide criminelen ook aangeduid als de Duivel en hun werkwijze lijkt ook wel erg hard op elkaar.

Zo gaat het lijstje wel eventjes door en niet al het bewijsmateriaal is even overtuigend. Desalniettemin is het wel een interessante theorie, al blijft het natuurlijk puur speculatie. Het vertelt misschien meer over filmscenario’s in het algemeen en de mogelijk oneindige variatie op eenzelfde set van personages en thema’s dan over de daadwerkelijke relatie tussen beide films. Hoe dan ook, het ietwat lange filmpje (+- 9 minuten voor wat filmfragmenten) kan wel bekoren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.