Michael Shannon, damaged inc.

Warner

Warner

Als ze in Hollywood nog eens iemand nodig hebben die perfect het gevoel van intense ongemakkelijkheid en een diepgeworteld onbehagen kan incarneren, durft bij Michael Shannon thuis wel eens de telefoon overgaan. De imposante 40-jarige acteur draait al twintig jaar mee en kent u ongetwijfeld van een rits bijrollen in films als Revolutionary Road, Vanilla Sky en 8 Mile waarin hij niet zelden het eigenaardige/gepeinigde/gestoorde personage van dienst mag spelen.

Shannon vindt het inmiddels wel welletjes met de vragen waarom hij telkens voor zo’n rollen gecast wordt en wat hem ertoe aantrekt. Maar die vraag blijkt meer dan gerechtvaardigd, zeker na een terugblik op zijn meest markante films.

Bug (2006)
Waanzin, paranoia en obsessie: vintage Michael Shannon. De grens tussen fictie en realiteit wordt al gauw flinterdun in dit claustrofobisch horrordrama van William Friedkin wanneer een man ervan overtuigd geraakt dat zijn lichaam geparasiteerd wordt door insecten. Shannon rukt zich ten einde raad de huid van het lijf, trekt een tand uit en steekt Ashley Judd in brand. U zou toch gewoon hetzelfde doen?

Before the Devil Knows You’re Dead (2007)
Schoolvoorbeeld van hoe Shannon slechts met  perfect ingehouden intensiteit een ongeziene dreiging weet uit te stralen. Ethan Hawke doet het in zijn broek.

Revolutionary Road (2008)
De enigmatische zoon van de buren weet de relatie van het echtpaar WinsletDiCaprio in enkele memorabele scènes meedogenloos te fileren. Heath Ledgers magische vertolking van de Joker in The Dark Knight zorgde ervoor dat Shannon zijn Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol uiteindelijk toch niet kon verzilveren.

My Son, My Son, What Have Ye Done (2009)
Nogmaals een intense karakterstudie van een man die meer en meer zijn greep op de realiteit verliest en blijkt verantwoordelijk te zijn voor de onthoofding van zijn eigen moeder. Shannon roept niet geheel toevallig herinneringen op aan regisseur Werner Herzogs fetisjacteur Klaus Kinski.

Boardwalk Empire (2010)
Meermaals bejubelde en gelauwerde TV-serie over het misdaadmilieu in Atlantic City tijdens de drooglegging. Shannon speelt FBI agent Nelson Van Alden, een religieuze fanaticus die er gaandeweg een dubbele moraal lijkt op na te houden.

The Runaways (2010)
Maniak, klootzak en egotripper: Shannon giet het bijna terloops in de vorm van de foute manager van het groepje van Joan Jett.

Take Shelter (2012)
Bouwvakker Curtis wordt geplaagd door visioenen en tracht zijn gezin tegen wil en dank te redden van een nakende apocalyps door een schuilkelder te bouwen in de tuin. Tijdens de scène op het dorpsfeest waarin hij helemaal door het lint gaat, werden de figuranten niet ingelicht over wat er te gebeuren stond. De impact van Shannons imponerende uitbarsting op de onwetende feestgangers spreekt boekdelen. Een hoogtepunt in zijn carrière zonder meer.

Momenteel maakt Shannon  menig cinemazaal onveilig in The Iceman. Het is een op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal van een perfecte huisvader die in zijn vrije uurtjes meer dan honderd huurmoorden pleegde in opdracht van de maffia. Het is weer maar eens een film die alleen al door Shannons indringende vertolking vier sterren haalt. En daarnaast is hij uiteraard ook te zien als General Zod, de schurk van dienst in Man of Steel, de nieuwe Superman-film van Zack Snyder. Het lijkt er dan ook sterk op dat hij na talloze kleinere rollen en films de sprong  van leading man heeft genomen naar het grote publiek. Of om het in het mooie Nederlands van Wilfried Martens te zeggen: “Michael Shannon is incontournable.”

Dat is toch evident!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.