Muziekminnende regisseurs

YouTube

YouTube

Wie denkt dat er in muziekvideo’s vandaag de dag alleen maar plaats is voor stoere pimps en twerkende hos, heeft het gelukkig mis. Heel wat artiesten hechten nog steeds belang aan authenticiteit en originaliteit boven shock value. Zij streven naar de juiste sfeer en het juiste verhaal. Daarvoor slaan ze de handen in elkaar met straffe regisseurs.

Vorige week mochten de Canadese indierockers van Arcade Fire de eerste YouTube Music Awards openen met hun nieuwe single Afterlife. Het werd geen gewone performance, maar een heuse livevideoclip, waarin actrice Greta Gerwig (Frances Ha) het beste van zichzelf mocht geven. Regisseur van dienst: Spike Jonze. Het is niet de eerste keer dat Jonze samenwerkt met Arcade Fire. Eerder maakte hij al een kortfilm voor hun single The Suburbs. Arcade Fire schonk Jonze dan weer een akoestische versie van het nummer Wake Up voor de trailer van Where the Wild Things Are. Binnenkort zal de groep ook te horen zijn in Jonzes nieuwste, Her.

Skint Records

Skint Records

Spike Jonzes passie voor muziek is niet nieuw. Voor hij bekend werd als filmregisseur met eigenzinnige pareltjes als Being John Malkovich, was hij al verantwoordelijk voor een hele resem muziekvideo’s. Zo regisseerde hij memorabele clips voor Sabotage van Beastie Boys en Björks It’s Oh So Quiet. Nadat Jonze een video had opgenomen voor Fatboy Slims Praise You met zichzelf in de hoofdrol, mocht hij ook instaan voor de clip bij diens Weapon of Choice. Dat leverde de volgende klassieker op, met Christopher Walken – of moet ik zeggen: Christopher Dancing – in een glansrol.

Spike Jonze is lang niet de enige filmmaker die muzikale projecten op zijn palmares heeft staan. Hier zijn 4 andere filmregisseurs die zich al eens aan een stapje in de muziekwereld waagden.

Michel Gondry

A-Film Distribution

Net als Spike Jonze begon Michel Gondry zijn carrière als regisseur van reclamespots en muziekvideo’s. Eind jaren 80, begin jaren 90 maakte hij clips voor verschillende Franse artiesten. Zo trok hij de aandacht van Björk, die hem vroeg de video voor Human Behaviour te regisseren. Intussen heeft Gondry maar liefst 8 Björk-clips op zijn cv staan. Hij werkte ook al verschillende keren samen met indrukwekkende namen als Radiohead, The White Stripes, Daft Punk en The Chemical Brothers. Gondry’s muziekvideo’s getuigen van dezelfde creativiteit en fantasie die we later te zien kregen in Eternal Sunshine of the Spotless Mind en The Science of Sleep. Kijk maar naar deze Fell in Love With A Girl.

Michael Bay

Touchstone

Omdat het niet altijd verantwoord entertainment moet zijn, is er in dit lijstje ook plaats voor Michael Bay. De man liet vóór foute films als Bad Boys en Armageddon al een aantal foute videoclips los op de wereld. Case in point: de video voor Meat Loafs I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That) uit 1993. Helikopters, achtervolgingen, een belachelijke plot… Alle elementen voor een vintage Bay-film waren al aanwezig (minus de explosies). Stiekem moet ik wel toegeven dat de clip zó fout is, dat hij eigenlijk weer goed wordt (en het waren de nineties, after all). Of dat alles de verdienste is van Michael Bay zelf, is een andere vraag. Kwatongen beweren immers dat hij meermaals de mosterd haalde bij David Fincher, nog zo’n regisseur met roots in de videoclipbusiness. Googel bijvoorbeeld eens Finchers clip voor Janie’s Got A Gun van Aerosmith en oordeel zelf.

Lars von Trier

A-Film Distribution

Van Michael Bay naar Lars von Trier: het lijkt een grote stap, maar bij Supercalifragilistic kan het allemaal. Von Trier is misschien niet het soort regisseur dat je zou verwachten in een lijstje als dit. In tegenstelling tot zijn collega’s Jonze, Gondry en Bay startte Lars zijn carrière als filmregisseur. Een jaar nadat hij afstudeerde aan de Deense filmschool, bracht hij al The Element of Crime uit, het eerste deel van zijn Europa-trilogie. Met die film sleepte hij de Grand Prix Technique in de wacht op het Filmfestival van Cannes in 1984. Zo was hij meteen gelanceerd als filmmaker. Toch regisseerde hij ooit ook één videoclip, namelijk voor het nummer Bakerman van zijn landgenoten van Laid Back in 1989. Het is misschien geen grote kunst, maar toch een opmerkelijke prestatie als je bedenkt dat von Trier eigenlijk vliegangst heeft.

Baz Luhrmann

Warner Bros.

Warner Bros.

Voor wie een beetje bekend is met het werk van Baz Luhrmann, zal het geen verrassing zijn dat de man een opera- en theaterachtergrond heeft. Zo regisseerde hij onder meer een versie van Pucini’s La Bohème die zich afspeelde in de fifties. Maar Luhrmann zette niet alleen operaproducties op poten. In 1998 producete hij ook Everybody’s Free (To Wear Sunscreen), een nummer gebaseerd op een column uit de Chicago Tribune genaamd Advice, like youth, probably just wasted on the young. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van de regisseur van Moulin Rouge! en The Great Gatsby, is Everybody’s Free een opvallend eenvoudig parlandonummer, zonder enige bombast. Mede dankzij de inspirerende lyrics werd de song een wereldwijde hit. Hij kreeg zelfs een Duitse, Braziliaanse, Zweedse en Russische versie. Voor de liefhebbers: de single is terug te vinden op het album Something for Everybody, een verzameling van songs uit Luhrmanns films en theaterproducties.

Zo zie je maar: ook in filmland lopen heel wat muzikale zielen rond. Al laten sommigen de muziekwereld misschien beter voor wat ze is. Ja, Jared Leto en Scarlett Johansson, ik kijk naar jullie. Step away from the microphone.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.