Review: Scream the tv series

scream-tv-series

MTV

Rating: ★★★½☆

In de VS is sinds enkele weken een nieuwe MTV tv-serie te zien die zijn inspiratie haalt bij de iconische ‘slasher’ franchise Scream. De maker Jill E. Blotevogel werkte aan Harper’s Island, Eureka en Ravenwood, de ietwat gefaalde bovennatuurlijke spinoff van Pretty Little Liars.

De tv-adaptatie van de eerbare horrorfranchise volgt wat gebeurt na een cyber-pest incident: een YouTube video gaat viraal en leidt tot verschillende gruwelijke moorden. Een groep tieners, verbonden door de gebeurtenissen, vrezen dat een copycat aan het werk is geïnspireerd door het donkere verleden van het dorpje Lakewood.

Jill E. Blotevogel is alvast geoefend in pakkende (bloederige) suspense drama. Wes Craven, die de vier Scream films regisseerde (alsook de oorspronkelijke The Hills Have Eyes en A Nightmare on Elm Street) is de executive producer. Hij kruipt toch niet in de regisseursrol, zoals eerdere geruchten de ronde deden. “You forgot the first rule of remakes: don’t fuck with the original”, zei Sidney in Scream 4, en dat doet deze MTV-versie gelukkig niet. Het smeedt zijn eigen identiteit met toch enkele slimme knipogen naar het origineel.

scream-tv-series

MTV

De serie kent dus geen Wes Craven als regisseur, er valt ook geen Ghostface te bespeuren, geen Woodsboro als locatie en geen Sidney Prescott. Toch is de serie niet wat we volledig verwachtten van een MTV-productie. Het is geen pure sexed-up glimmende versie van het origineel. Hoewel er zeker grond voor scepticisme blijft, slaagt Scream the tv series er volgens ons in om perfect de ziel van de originele film(s) te vangen. Het is grappig en zeer entertainend in zijn rustigere momenten, en maakt een naadloze overgang naar engere momenten vol voelbare spanning. Merkwaardig genoeg was het verlies van de iconen uit de films dus geen pijnpunt voor de serie. Dit ook deels omdat de moordenaar uit de serie zich beweegt als Ghosface, spreekt als Ghostface, lijkt op Ghostface (in een weliswaar gesmolten versie van het masker), jaagt en kwelt als Ghostface en ook moordt als Ghostface. Op een manier is de moordenaar in de serie eigenlijk veel enger dan Ghostface.

Gelijkend aan de film, is de snedige popcultuur gelaagde dialoog, met in het bijzonder de vele verwijzingen naar de Scream-films. De serie lijkt duidelijk op de film, maar dan in een ander kleedje en toont hoe Scream V er zou kunnen uitgezien hebben in een wereld met selfiesticks, Kardashians en FaceTime. Emma Duval, gespeeld door Willa Fitzgerald, is de moderne Sidney, en heeft een gelijkaardige vriendengroep.

Los van het origineel kan de serie gezien worden als een degelijk ‘teen mystery’ drama. De personages zijn knap, cynisch en verslaafd aan elk soort social media kanaal. In tegenstelling tot de film, leren we nu wel alle personages kennen. Het is dan ook duimen en supporteren voor onze favorietjes. Toch is na het zien van de trailers de kans heel groot dat weinigen het er levend van af zullen brengen.

Geniet alvast van onderstaande promo trailers:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.