Simpele kant van het leven

Paramount Pictures

Paramount Pictures

Het is geen geheim dat veel mensen de lancering van Leonardo DiCaprio’s carrière linken aan James Camerons Titanic (1997). Persoonlijk vind ik het om minstens twee redenen onterecht. Om te beginnen is Titanic volgens mij zwaar overgewaardeerd – hopelijk krijg ik nu niets zwaars naar mijn hoofd geslingerd. En ten tweede, DiCaprio’s acteerprestatie komt veel beter tot uiting in Lasse Hallströms What’s Eating Gilbert Grape (1993). Leo heeft voor zijn vertolking van de autistische Arnie bovendien een Oscarnominatie gekregen.

Paramount Pictures

What’s Eating Gilbert Grape is gebaseerd op het gelijknamige boek van Peter Hedges. Hij schreef ook het script. De film draait voornamelijk om het leven van Gilbert Grape (Johnny Depp). Samen met zijn twee zussen, Amy (Laura Harrington) en Ellen (Mary Kate Schellhardt), zorgt Gilbert voor zijn jongere, mentaal gehandicapte broer Arnie (DiCaprio) en voor zijn zwaarlijvige moeder Bonnie (Darlene Cates). Sinds de zelfmoord van haar man lijdt hun moeder aan een depressie. Hierdoor heeft ze al jaren het huis niet meer verlaten.

I’m having a birthday party, but you’re not invited, but you can come if you want.

Paramount Pictures

Aan de vaste routine van Gilbert komt een einde wanneer hij Becky (Juliette Lewis) ontmoet. Er ontstaat een diepe band tussen de twee en Gilbert lijkt eindelijk geluk gevonden te hebben. Hij besteedt echter minder aandacht aan Arnie die steeds in de problemen raakt. Wanneer Arnie uiteindelijk gearresteerd wordt, verlaat hun moeder voor de eerste keer in zeven jaar haar huis.

I’m not gonna let her be a joke.

Bonnie overlijdt na Arnies 18e verjaardag. Hij vindt haar in haar bed maar denkt dat ze gewoon aan het spelen is. Wanneer hij toch beseft wat er gebeurd is, loopt hij hysterisch het huis uit. DiCaprio heeft hier volgens mij echt geniaal geacteerd en daarom is het ook direct mijn favoriete scène uit What’s Eating Gilbert Grape. Het einde van de film wil ik verder liever niet verklappen. Hij is immers zeker het bekijken waard.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.