Good vs Evil in Carnivàle

HBO

De abstracte kern van elk verhaal of mythe is liefde en/of dood. Auteurs en vertellers voegen concrete personages en genre-kenmerken toe aan hun werk om er een eigen boodschap in te verweven. Ze bedenken een begin en een einde om het geheel een vorm te geven. Eenmaal uitgepuurd, draait alle fictie echter rond de twee thema’s die de mens blijven fascineren: Liefde en Dood.

CBS Television Distribution

Schrijvers van de meest opvallende televisieseries hebben de neiging hun verhaal mythische proporties te geven. Vanaf het moment dat die verhalen de concrete handelingen en motieven van de personages overstijgen, komt het meestal neer op een gevecht tussen Goed en Kwaad. Die bepaalde series boeten dan wel in aan nuance en subtiliteit, maar krijgen wel een epische dimensie. Dat er bij het publiek nog steeds vraag is naar die dimensie, bewijzen de kijkcijfers en de status van series en films als Twin Peaks, Lost, Star Wars of The Lord of the Rings.

HBO

In die lijst hoort eveneens de serie Carnivale. Hoewel het oorspronkelijk ging om een project van zes seizoenen, vielen de kijkcijfers tegen en bleef het onafgewerkt na twee jaargangen. Carnivale gaat over een troep circusmensen die tijdens de crisis van de jaren 30 overleven door van dorp naar dorp te trekken. Tussen de kermisattracties en populaire freaks loopt de jonge Ben Hawkins (Nick Stahl). Hij beschikt over helende krachten. Parallel met het verhaal van Ben breidt pastor Justin Crowe (Clancy Brown) zijn religieuze macht uit in die tijden van wanhoop. Alles wijst op een nakende confrontatie tussen beide personages die elk hun eigen pionnen klaarstomen en inzetten.

De prijswinnende titelsequentie van Carnivale brengt ons onmiddellijk in de folkloristische sfeer aan de hand van tarot-iconografie. Doorheen de kaart-ontwerpen verschijnen typische interbellum archiefbeelden van voedselbedeling, vakbondsdemonstraties en de Ku Klux Klan maar ook van Mussolini, Stalin en Roosevelt. Net als Bijbelse taferelen komt ook de esoterische symboliek van de Illuminati en vrijmetselarij aan bod. Dat plaatst de serie binnen een concreet tijdperk waarin allerhande krachten aan het werk waren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.