Trailer Ida van Pawel Pawlikowski

Cinéart

Cinéart

Regisseur Pawel Pawlikowski begon zijn carrière als bekroond documentairefilmer maar liet zich pas echt internationaal opmerken in 2004 met het bejubelde My summer of Love. Die warme adolescentenkroniek toonde een filmmaker met een duidelijke eigen stijl en de evocatie van de voorzichtige toenadering tussen twee meisjes op het Britse platteland. Het vormde de beste filmische verkenning van lesbische gevoelens sinds Fucking Amal van de Zweed Lukas Moodysson.

Ida

Cinéart

Ondanks een succesvolle carrière in het festivalcircuit en een redelijke publieke belangstelling kwam de loopbaan van Pawlikowski echter niet meteen in een stroomversnelling terecht. Het duurde zeven jaar voor hij La femme du Vème draaide, een prent die ondanks de aanwezigheid van grote namen als Ethan Hawke  en Kristin Scott Thomas, grotendeels onder de radar bleef. Ida won ondertussen verschillende prijzen op internationale festivals en krijgt nu via Cinéart  ook een Belgische release. Het is in wezen dus een soort comeback.

Pawlikowski is zelf afkomstig uit Polen, maar woont sinds zijn studies in Engeland. Hij probeerde het verhaal over een jonge aanstaande non die in het grauwe Polen van 1962 met een familielid op zoek gaat naar haar herkomst al lange tijd te verfilmen, maar vond naar eigen zeggen geen werkbaar scenario of een duidelijke artistieke invalshoek.

Uiteindelijk slaagde hij er in om persoonlijke aspecten te combineren met voldoende afstand als kunstenaar om de confrontatie met spoken uit het verleden – Nazisme, maar ook de Poolse identiteit binnen Europa –  aan te gaan en die zoektocht te vertalen in een filmische visie.

Wie de bijgaande trailer bekijkt  en vertrouwd is met het oudere werk van de regisseur, zal meteen opvallen hoe hij hier duidelijk kiest voor een radicale breuk met de filmtaal die hij eerder hanteerde. My summer of love baadde in het weelderig nostalgische licht van de milde Britse zomer. Zijn debuut Last resort als La femme du Vème waren dan weer oefeningen in asymmetrische compositie en bevreemdende montagekeuzes. Net als bij My summer gaven ze blijk van een uitzonderlijk oog voor de rol van het licht in de opbouw van een filmbeeld.

De trailer van Ida daarentegen, overrompelt meteen door zijn strakke en sobere vormgeving, die bijna Spartaans aandoet in vergelijking met het vroegere oeuvre van Pawlikowski. Het striemende zwart-wit roept echo’s op aan thematisch vaag verwante films als Schindler’s List of Nuit et Brouillard , maar ook aan de briljante Tsjechische animatiefilm Alois Nebel die op eenzelfde manier probeerde in het reine te komen met het oorlogsverleden van midden-Europa en de Balkan.

Voorlopig moeten we het stellen met de veelbelovende trailer, vanaf 12 februari kan u zelf vaststellen of de film de verwachtingen inlost, iets wat we u in ieder geval aanraden om te doen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: ,

Comments are closed.