Trailer: The Maze Runner

20th Century Fox

20th Century Fox

In navolging van de 11 character cards die we in juli voorgeschoteld kregen, komt de campagne voor The Maze Runner nu echt op gang met een eerste trailer. Die trailer doet je door de sfeer, de kledij, de omgeving en de thema’s misschien denken aan de laatste The Hunger Games of Divergent.  Dat ligt niet aan jou. The Maze Runner is de zoveelste verfilming van het eerste boek uit een young adult SF-trilogie die zich afspeelt in een apocalyptische toekomst. En waarin veel wordt gejaagd en gerend. Om deze reden zouden we de film makkelijk kunnen afschrijven als een Hunger Games-rip-off. Maar de boeken van James Dashner hebben vast een waarde op zich en zijn populair bij jonge lezers.

20th Century Fox

Thomas (Dylan O’Brien) komt op mysterieuze wijze in een soort arena genaamd The Glade terecht. Hij heeft geen herinneringen aan zijn vroegere leven, met uitzondering van zijn voornaam. Hij wordt ontvangen door 50 tienerjongens (van het appetijtelijke genre, wat het vermoeden versterkt dat de film voornamelijk gericht is op ontluikende tienermeisjes), die zichzelf the Gladers noemen. Ze vormen een soort gemeenschap waarin iedereen zijn eigen taak heeft. Een van die taken is het verkennen van de doolhof die The Glade omringt, en waarin slijmerige monsters hun opwachting maken. De komst van Thomas zet heel wat in beweging, zeker wanneer een dag later Teresa (Kristen Stewartlookalike Kaya Scodelario) arriveert. Niet alleen haar boodschap dat ze ‘de laatste’ is, zet de arena in rep en roer. Het zijn vermoedelijk ook de hormonen van al die jongens die voor het eerst in hun actieve herinnering een meisje te zien krijgen. In de cast herkennen we ook Will Poulter, die pas nog een Bafta voor rijzende ster in ontvangst mocht nemen na rollen in Son of Rambow en We’re the Millers.

Hoewel we de film (en regisseur Wes Ball) de kans moeten geven zich te bewijzen, kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het succes van The Hunger Games nét iets te veel eenheidsworst in zijn zog meebrengt. Aan de andere kant moeten we misschien blij zijn dat franchises als deze jongere kijkers op al dan niet subtiele wijze een boodschap meegeven over de manier waarop we met onze planeet en medemensen omgaan. Het kan natuurlijk zo niet blijven duren: voor we het weten, lopen we als overblijvers rond met pijl en boog, in afgesleten doch stijlvolle bruine en beige outfits en met modder op ons gezicht. Je zou voor minder beginnen nadenken over onze huidige samenleving.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.