Trailer: The Monuments Men

20tch Century Fox

20tch Century Fox

In 2002 leverde George Clooney met Confessions of a Dangerous Mind zijn regiedebuut af. Naast een geweldige acteur, bleek er nu ook nog een talentvolle cineast in de voormalige ER-ster te schuilen. Sindsdien heeft Gorgeous George niet stil gestaan. Met The Monuments Men heeft hij alweer zijn vijfde speelfilm in elf jaar tijd gedraaid.

20th Century Fox

Clooney is een man die weet wat hij wil. Hij kiest zijn onderwerpen zeer zorgvuldig uit. Dat levert doorgaans intelligente films op. En de man aarzelt niet om zijn kijkers een geweten te schoppen. Tegelijkertijd opent zijn naam deuren die voor mindere goden gesloten blijven. George weet wel hoe hij wat poen uit de zakken van the powers that be moet schudden. Bovendien willen heel wat acteurs hun gebruikelijke vraagprijs laten zakken om in zijn films op te draven.

The Monuments Men situeert zich in de herfsttij van WO II. Een periode waarin de oorlogswaanzin haar laatste bloederige stuiptrekkingen toonde. Clooney koos er echter voor om zich te concentreren op het Monuments, Fine Arts, and Archives program. De geallieerden richtten deze afdeling op ter vrijwaring van het Europese cultuur erfgoed.

8 unlikely heroes will save history

Militairen en een allegaartje van museumconservatoren en historici sloegen de handen in elkaar om zoveel mogelijk gestolen kunstwerken terugvorderen van de nazi’s, alvorens Hitler er zijn open haard mee aansteekt. Het onwaarschijnlijke verhaal is gebaseerd op het boek  The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves & the Greatest Treasure Hunt in History van Robert M. Edsel.

Fox

De cast is in alvast verbluffend. Naast Clooney herkennen we zijn parter-in-crime Matt Damon en ander goed volk zoals John GoodmanBill MurrayJean DujardinHugh BonnevilleBob Balaban en Cate Blanchett.

Om een of andere reden doet het me allemaal wat denken aan een aflevering uit The Simpsons. In Raging Abe Simpson and His Grumblin Grandson in “The Curse of the Flying Hellfish” (seizoen 7) blikt Grampa Abe Simpson terug op zijn oorlogsjaren toen hij, samen Mr. Burns, deel uitmaakte van de eenheid Hellfish die met nazischatten aan de haal ging in het bezette Europa.

The Monuments Men loopt vanaf 15 januari 2014 in de Belgische zalen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.