10 Disney weetjes die je nog niet wist (1)

Disney

Disney

In de herfst van 1923 trok de jonge animator Walter Elias Disney van Kansas City, Missouri zo’n 2400 km westwaarts om in het verre Hollywood samen met zijn broer Roy z’n geluk te beproeven. Tekenfilms waren hun lange leven en tekenfilms zouden ze maken. Ze richtten er de Disney Brothers Cartoon Studio op, een naam die toen al lang uitviel en dus snel omsmolt tot het beter bekkende Walt Disney Studio. 2013 min 1923: zelfs de minder wiskundige genieën onder ons rekenen makkelijk uit dat het imperium dat ons niet alleen Pinokkio of The Lion King, maar ook Pixar en Tron schonk, dit jaar precies 90 jaar jong is.

Om dat te vieren liet Disney dit jaar onder meer Saving Mr. Banks op de wereld los. Deze film, met Tom Hanks in de rol van nonkel Walt, vertelt het verhaal over de moeilijke ontstaansgeschiedenis van de klassieker Mary Poppins. Voor België is het nog even wachten tot eind februari 2014, maar in afwachting geef ik jullie hieronder al de trailer mee:

De voorbije negentig jaar schotelde het merk van de muis ons maar liefst 52 animatiefilms voor, samen goed om meer dan 70 uur je kinderen koest te houden. Ik heb het hiermee louter en alleen over langspeelfilms, die dan ook nog eens de bioscoop haalden. Nummer 53, Frozen, komt trouwens begin december in de zalen. Dit om maar te zeggen dat je, als je al bijna een eeuw films maakt, best wel over wat cijfermateriaal en leuke anekdotes beschikt om tijdens gure herfstavonden bij het haardvuur te vertellen. Of om via je laptop in een artikel te gieten. Schuif dus gezellig een stoel bij en zet je gemakkelijk voor 10 weetjes waar je dan later mee kunt opscheppen/in schaamte mee kan vallen, afhankelijk van je publiek:

Warner Bros./Disney

1. Het tapijt in het huis van Sid, de kleine etter uit Toy Story, kent hetzelfde design als het vasttapijt van de gangen van het Overlook Hotel. Welk hotel is dat nu weer, vraag je me nu? Wel, het is het hotel waarin ene Jack Torrence (Jack Nicholson) stiepelzot komt en waarin zijn zoontje Danny de gangen onveilig maakt met z’n driewielertje. De gangen die dus gestoffeerd zijn met hetzelfde tapijt als in Toy Story. De reden van dit eerbetoon aan Kubrick-klassieker The Shining is te vinden bij Lee Unkrich, die deel één knipte en aaneenplakte en voor deel drie zelfs de volledige regie in handen mocht nemen.

2. Net als de Simpsons heeft ook Mickey Mouse maar vier vingers aan elke hand. Vijf vingers vonden de oorspronkelijke tekenaars maar een raar zicht. Een muis met kleren aan was blijkbaar wel perfect normaal. De naam van Mickey hebben we dan weer te danken aan de vrouw van Disney, want die ging aanvankelijk voor het eerder wollig klinkende Mortimer gaan.

3. Wall-E, het schattige schoonmaakrobotje uit de gelijknamige film werd gemodelleerd naar E.T., de naam van het bouwsel is dan weer schatplichtig aan Walt E. Disney zelve. Dat het daarnaast ook verwijst naar Waste Allocation Load Lifter – Earth-Class is louter toeval.

Disney

4. Snow White and the Seven Dwarfs, de allereerste langspeler uit de Disneyfabriek  kostte 1.4 miljoen dollar om te maken. Een gigantisch bedrag in die tijd, en aanvankelijk dacht men dat dit niet het begin, maar meteen het definitieve einde zou betekenen voor Disney. Het liep net even anders af, want meer dan 75 jaar na haar release staan Sneeuwwitje en haar dwergen nog steeds in de top-10 van meest lucratieve films aller tijden. Mocht je trouwens raar opkijken van het woordje Dwarfs uit de titel, dit is inderdaad het woord dat in 1937 de originele affiches sierde. Sinds ene Tolkien echter een verhaal moest schrijven over hobbits, elven en, jawel, dwergen, wijzigde hij dit meervoud naar dwarves, en veranderde daarmee in één pennentrek door de Engelse taal. Nog ééntje over Sneeuwwitje? Om het af te leren? Ok dan: als ze er in de film zo rozig en blozig uitziet, dan komt dit omdat de animatoren echte rouge op de filmdia’s aangebracht hadden.

Ik beloofde jullie 10 weetjes en je krijgt er ook tien. Alleen zal je voor de volgende vijf nog even geduld moeten hebben. Dit deel eindig ik namelijk hieronder al, maar dan wel met een wel heel boosaardig weetje.

5. Wat betreft de aankoop van explosieven in de Verenigde Staten moet ome Disney namelijk enkel Uncle Sam, aka het Amerikaans leger, laten voorgaan. Laat ons hopen dat ze deze explosieven echt enkel en alleen voor hun vuurwerk gebruiken…

Disney

Bron: (onder andere) Empire

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.