De apocalyps in vijf films (3)

9

Focus Features

De zon ranselt ons al een tijdje af met haar broeierige hitte. We worden gaar gekookt in onze plakkerige shorts en marcellekes. De belachelijk warme zomer kruipt naar haar kookpunt en het einde der tijden lijkt nabij. Wie een dezer dagen de Gentse Feesten opzoekt, krijgt zelfs de indruk dat mensen feesten alsof de wereld vergaat. Dat het er ook na de apocalyps jolig aan toe kan gaan bleek vorige week in het cartooneske Delicatessen. Deze week ga ik met ‘the finest of post-apocalyptic films’ nog een stapje verder in de cartooneske richting met de 3D-animatiefilm 9.

Focus Features

Stel je de digitale spielerei van het sprookjesachtige Coraline voor, in de blender met Tim Burtons onheilspellende fantasieën. Larderen met een scheut industrieel futurisme  en je hebt de straffe debuutfilm van Shane Acker. De vernuftig gemaakte lappenpop 9 ontwaakt in een compleet verwoeste wereld waar mechanische monsters op de loer liggen. Gaandeweg ontdekt hij dat er nog soortgenoten in leven zijn die van dezelfde schepper afstammen. Een zoektocht tegen de tijd begint.

Het is duidelijk waarom Tim Burton zich als producer opstelde bij het zien van de oorspronkelijke kortfilm. Geen vrolijke digitale figuurtjes à la Mike Wazowki en Sulley, maar grimmige en toch aimabele poppen. De  animatiestijl is overweldigend en de actiescènes zijn zo spannend dat die voor geen enkele Pixartelg hoeft onder te doen. De stemmen van Elijah Wood en Jennifer Connelly zijn een leuk extraatje en een soundtrack waarin Danny Elfman en zelfs The Knife figureren maakt het af.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.