Ender’s teasers

eOne Benelux

eOne Benelux

Er zijn wel meer boeken die men als onverfilmbaar bestempelt. Ondertussen is het duidelijk dat alles wel verfilmbaar is zolang je niet te veel inzit met de kwaliteit van de adaptatie. Ender’s Game van Orson Scott Card is ook zo’n boek. De moeilijkheid ervan ligt in de manier waarop Card het verhaal vertelt.

When the enemy first invaded, we were not ready.

Card is in de eerste plaats een toneelschrijver. In de tweede plaats is hij een conservatieve, homofobe fanaticus, maar dat is een andere discussie. Als toneelschrijver bouwde hij Ender’s Game en de aanverwante sequels meer als voorleesboeken dan als science fiction romans. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het brein van protagonist Ender, een kind dat voorbestemd is ooit de grootste legerleider te worden en de mensheid te redden.

Ender analyseert elke situatie op ruimtelijk, psychologisch en strategisch vlak. Aan de hand van die analyses stelt de lezer zich Battle School voor, de gevechten in zero-gravity en de tactische opofferingen binnen elk gevecht. Ender’s Game volgt Ender tussen zijn zesde en twaalfde levensjaar en botst tegen elke morele keuze die hij maakt en elke manipulatie die hij ondergaat.

In the midst of that decisive battle, a legendary hero emerged.

Om dit succesvol in een film te gieten, hebben regisseur (Gavin Hood) en producent een aantal keuzes. Een eindeloze opeenvolging van voice-overs en interne monologen zou verschrikkelijk zijn. Experimentele, expressionistische cinema ligt tegenwoordig niet supergoed in de markt. Rest ons blitse actie, met klasseveteranen als Harrison Ford en Ben Kingsley aan het roer van de ruimtevloot, zodat de aandacht afgeleid wordt van het geïsoleerde hoofdpersonage. Hoe het ook uitdraait, de casting en prestaties van de talrijke kindacteurs (onder andere Asa Butterfield) zullen doorslaggevend zijn voor de geloofwaardigheid van het eindresultaat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.