Ergens in een andere wereld…

Walt Disney Pictures

Walt Disney Pictures

Diep van binnen ben ik eigenlijk nog steeds een klein kind en zal ik dat hoogstwaarschijnlijk ook blijven. Eén van de bewijzen ervan is mijn gigantische liefde voor animatiefilms. Ik denk niet dat er nog veel overblijven die ik niet heb gezien. De ene was natuurlijk beter dan de andere, maar één ding staat vast: Spirited Away (Sen to Chihiro no kamikakushi) hoort zeker bij de top!

Walt Disney Pictures

Spirited Away is een Japanse fantasie-avonturenfilm die zowel geregisseerd als geschreven werd door één van de grootste animatiefilmmakers in Japan: Hayao Miyazaki. De prent werd uiteindelijk de meest succesvolle film in de Japanse geschiedenis en kreeg bovendien in 2003 de Oscar voor beste animatiefilm.

Chihiro: Guys, don’t take that food! We’re gonna get in trouble!
Chihiro’s Father: Don’t worry, you’ve got Daddy with you. He’s got credit cards and cash!

Het verhaal gaat over het tienjarige Chihiro (Rumi Hiiragi). Wanneer zij en haar ouders verhuizen, raakt het meisje plotseling verdwaald in een magische wereld. De heks Yubaba (Mari Natsuki) verandert haar ouders in varkens en het meisje gaat noodgedwongen werken in Yubaba’s badhuis voor allerlei monsters. Geef toe, dit is een fantastische plot!

Walt Disney Pictures

Yubaba houdt mensen gevangen door hun naam af te pakken. Ze verandert de naam van Chihiro in Sen. Als het meisje haar echte naam vergeet, blijft ze vastzitten in die toverwereld. Terwijl Sen aan het werken is, laat ze een raar wezen in een masker binnen, omdat ze denkt dat het een klant is. Het wezen noemt No-Face (Akio Nakamura) en in plaats van te praten, maakt het gewoon een “ah… ah…”-geluid. Die Japanners toch, met hun geniale fantasieën.

I finally get a bouquet and it’s a goodbye present. That’s depressing.

No-Face smijt met overdreven grote fooien en wanneer de hebzuchtige personeelsleden ze aannemen, vreet hij ze op. No-Face wordt uiteindelijk monsterlijk groot en enkel het bescheiden Sen kan al zijn goud weerstaan.

Het is moeilijk om één scène te selecteren uit Spirited Away, want de film moet echt in zijn geheel gevolgd worden. Bij deze voeg ik er dus gewoon de Engels-ondertitelde trailer bij. Geloof me, deze moet je echt bekeken hebben!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.