Met woorden bereik je meer dan met daden

Weinstein Company

Weinstein Company

Ik heb in mijn leven al heel veel uiteenlopende films gezien. In sommige daarvan zat enorm veel actie zonder ook maar één zinnig woord. Laten we voor het gemak Disaster Movie (Jason Friedberg & Aaron Seltzer) als voorbeeld nemen. Friedberg en Seltzer hebben deze ramp van een film ook zelf geschreven en ik betwijfel dat de dialogen hen veel slapeloze nachten bezorgden.

Weinstein Company

Omgekeerd zijn er natuurlijk ook films als Atom Egoyans The Sweet Hereafter. Vol van goeie dialogen, maar wel saai genoeg om je in slaap te wiegen. Ik weet ook dat je bij zulke prenten verder moet kijken dan je neus lang is, maar deze vond ik nu eenmaal niet geslaagd. Dat betekent echter absoluut niet dat “puur gesproken films” mij niks doen. Om dat te bewijzen, bespreek ik nu een van de – volgens mij – verbaal sterkste producties ooit: Denzel Washingtons The Great Debaters.

An unjust law is no law at all.

Dit biografische drama uit 2007 is gebaseerd op een artikel van Tony Scherman over het eerste debatteam van de Wiley College. Daar zaten oorspronkelijk enkel zwarte studenten. Het debatteam werd in de jaren 30 opgericht door Melvin B. Tolson (gespeeld door Denzel Washington). Zo wou hij aantonen dat zijn studenten (Nate Parker, Jurnee Smollett-Bell en Denzel Whitaker) even goed waren als die in de blanke scholen. Hij leerde ze bijvoorbeeld hoe ze zich alleen met woorden vreedzaam, intelligent en krachtig konden verzetten tegen de discriminatie in het zuiden van Noord-Amerika. Op het einde neemt Tolsons team het zelfs op tegen de universiteit van Harvard.

Weinstein Company

Denigrate. There’s a word for you. From the Latin word “niger”, to defame, to blacken. It’s always there, isn’t it? Even in the dictionary. Even in the speech of a Negro professor. Somehow, “black” is always equated with failure.

De Amerikaanse auteur Anna Quindlen zei ooit: “Speech is the voice of the heart.” Het is inderdaad zo. Ik heb professoren gehad die met alle hulpmiddelen ter wereld mijn aandacht niet konden houden, maar ik heb er ook een paar gehad die zonder enkel spiekbriefje twee uur lang vooraan stonden te vertellen en ik hing gewoon aan hun lippen. Tolson is zo’n prof, en er zouden er zo meer moeten zijn. Bekijk de scène onderaan en laat Denzel ook jou inspireren!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.