Review: A Late Quartet

A Late Quartet

WestEnd Films

Rating: ★★½☆☆
Het is een vruchtbare periode voor muzikale ensembles in de cinema. Na de net verschenen seniorenkomedie Quartet is er nu A Late Quartet, maar van een pre-/sequel is geen sprake. A Late Quartet is namelijk een narratief stuurloos projectiel terwijl Quartet de samenhang netjes behoudt.

WestEnd Films

Het vierkoppige strijkersensemble The Fugue oogst al vijfenentwintig jaar lang succes dankzij de specifiek aanvullende talenten van elk lid. Daar komt een einde aan wanneer de oudere cellist te horen krijgt dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt waardoor zijn spel zal verzwakken. Het scenario is een mooie metafoor voor een vierstemmig opus waarin de verschillende verhaallijnen door elkaar heen kronkelen. Helaas levert de invulling eerder een op hol geslagen soapserie op. De plotwendingen stapelen zich zelfs zodanig op dat het een lachwekkend zootje wordt.

Regisseur Yaron Zilberman mag zijn doorwinterde topcast dankbaar zijn dat zij tenminste de film overeind houdt. Karakterkop Christopher Walken is de zachtaardige cellist die zijn ziekte zo nuchter mogelijk aanpakt, maar zijn ingehouden tragiek schemert op ieder moment door. Ook Philip Seymour Hoffman en Catherine Keener zijn in deze ‘Days of Our Lives goes classic’ als uiteenvallend koppel ijzersterk.

WestEnd Films

Maar er is geen mate en evenwicht. De gerijpte virtuoos die valt voor het groene blaadje is al beter uitgewerkt in het gelijkaardige drama Elegy, dus die kronkel kon gerust geschrapt worden. Imogen Poots voegt daar ondanks haar Kate Winslet-achtige verschijning ook niets meer aan toe.  De grappig bedoelde bedscène die er uit voort vloeit wringt met de toon van het verhaal, net zoals de hysterische moeder-dochterscène het verhaal ontstemt. De muziekfilosofieën van Walken slagen er hier en daar  in om de eindjes aan elkaar te knopen en de slotscène grijpt even naar de keel, maar Zilberman moet zijn grillige composities wat temperen. Da Capo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.