Review: Behind the Redwood Curtain

Behind the Redwood Curtain

Minds Meet

Rating: ★★½☆☆

Behind the Redwood Curtain is even sereen als haar onderwerp. Deze Belgische documentaire van Liesbeth De Ceulaer gaat over het tot de verbeelding sprekende Redwood Forest ten noorden van Californië, een prachtig dichtbegroeid woud waar ’s werelds grootste bomen in een laag rondspokende mist groeien. De rustig kabbelende documentaire zoomt in op boomknuffelaars, bosbeheerders, buurtbewoners en houthakkers die allen hun zegje doen over het bewaren of omkappen van het bos. De kijker mag zelf zijn mening vormen, maar de documentaire pleit duidelijk in het voordeel van het fotogenieke woud.

Ieder personage wordt voorgesteld met prachtige shots die doen denken aan de schilderachtige tableaus van Lars von Triers Antichrist. De betoverende dreiging die Spookhuisje met zijn gitaarspel creëert lijkt dan weer weggelopen uit Twin Peaks. Na de uiteenzetting van alle standpunten en een kleine verhaallijn over een hebzuchtige industrieel is het verhaal uitverteld en sluit De Ceulaer wijselijk af. De rest van het denkwerk is aan de kijker.

Behind the Redwood Curtain is een kostbaar kleinood dat met weinig middelen een belangrijke problematiek aankaart en het mysterie van de natuur verbeeldt. Het zal geen monden laten openvallen van verbazing, maar het is net als het woud wel een kleine verborgen parel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.