Review: Kon-Tiki

Imagine Films Distribution

Imagine Films Distribution

Rating: ★★★☆☆

Spoiler-Alert! Wie nog nooit van Thor Heyerdahl heeft gehoord, klik dan nu elders heen, of lees meer boeken! Aan al de rest, welkom.

De echte Thor Heyerdahl

In 1947 ondernam de Noorse etnograaf en avonturier Thor Heyerdahl een poging om van van Peru naar Polynesië te varen. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat hij dit deed op een zelfgemaakt vlot. O, en hij kon eigenlijk ook in de verste verte zwemmen. Met dit lichtjes geschifte huzarenstukje wilde Heyerdahl in de eerste plaats aantonen dat de bevolking van de vele eilandjes in de Stille Oceaan oorspronkelijk niet uit Azië, maar wel uit Zuid-Amerika afkomstig was.  Bovendien wou hij hiermee bewijzen dat er duizenden jaren terug ook  al contact was tussen de verschillende culturen aan beide kanten van de verschillende oceanen. Volgens de toen gangbare opinie was dit, gezien de grote afstanden en het gebrek aan grote, zeevaardige schepen immers onmogelijk. Heyerdahl was gelukkig niet de enige die zo gek was om zich aan de stroming en de wind over te geven. Vier andere Noren en een Zweed, waarvan er slechts één man ooit al gevaren had, gingen met hem mee.

Why are you feeding the sharks our tomato soup?

Imagine Films Distribution

Meer dan zestig jaar later ondernemen met Kon-Tiki (naar de naam van het vlot) twee andere Noren een nieuwe poging om deze hachelijke reis over te doen. En net als hun landgenoot zovele jaren terug zijn ze hier wonderwel in geslaagd. Akkoord, voor de spanning en voor de vooruitgang van het verhaal is er hier en daar wel een loopje genomen met de realiteit. Ironisch genoeg, zo leert een beetje opzoekwerk, is dit dan vooral het geval geweest met meer banale feiten zoals hoe de crew vooraf aan hun rantsoen voor de tocht kwam of in bijvoorbeeld een bepaalde discussie tussen Thor en z’n tweede in rang. Deze zou tijdens de echte oversteek namelijk nooit aan z’n kapitein getwijfeld hebben, en dus ook nooit metalen kabels meegebracht hebben om het vlot steviger en veiliger te maken. Wat betekent dat de ontmoetingen met de (walvis-)haaien dus allemaal echt plaats gevonden hebben en ook alle andere stormachtige ontberingen op feiten gebaseerd zijn. Bovendien stonden de regisseurs (Joachim Ronning en Espen Sandberg) erop om alles in de open oceaan, en dus niet op een in een watertank gebouwde set te filmen. Hun logica dat dit de film alleen maar ten goede zou komen bleek inderdaad waar te zijn. Het leverde hen niet alleen een Oscar en een Golden Globe op voor beste buitenlandse film, maar het bracht hen bovendien in het zicht van Jerry Bruckheimer. Bruckheimer, als in producent van de Pirates of the Caribbean-reeks. Het Noorse duo mag met andere woorden hun borst nu al nat beginnen maken, willen ze erin slagen ene Kapitein Sparrow in het gareel te houden.

Heb je, om kort te gaan, nog eens zin een avondje ouderwets avontuur, zonder enige vorm van post-modern cynisme, dan weet je weer waarheen. Want ook al kon hoofdacteur Pal Sverre Hagen me nooit echt overtuigen als Thor, toch maakten de constante aaneenschakeling van  mooie vista’s en de camaraderie tussen de rest van de crew (die trouwens wél stevig staat te acteren) dit minpuntje meer dan goed. En als je net als ik geen fan bent van haaien, dan garandeer ik je dat je meermaals het puntje van je stoel zal opzoeken!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.